Podi de les representants de professions vinculades a entorns masculinitzats
TMB en femení. La visió de la dona treballadora és el títol del col·loqui que es va celebrar ahir al vestíbul de l’estació de metro d’Universitat de la línia 2
La xerrada, moderada per Raquel Díaz, responsable de Responsabilitat Social, Dona i Diversitat, va comptar amb la participació de Marta Rubio, tècnica operativa de línies automàtiques (TOLA) de l’L9 Nord; Judith Pérez, comandament tècnic operatiu (CTO) de l'L4; Heidi Mora, electricista de bus del CON Ponent; Esther Melero, conductora de bus del CON Zona Franca; Esther Subirats, agent del CON Zona Franca, i Lourdes la Torre, agent d’atenció al client (AAC) de l'L5, totes representants de professions vinculades a entorns masculinitzats, a més de Laia Bonet, presidenta de TMB.
Raquel Díaz va presentar les ponents tot excusant la Judith, que per un tema de salut no va poder estar-hi present, i va destacar el paper de totes les professionals que dia a dia desenvolupen feines que fins ara estaven vinculades a entorns masculinitzats i que elles, mostrant la seva lluita, vàlua i capacitat estan normalitzant la presència de la dona en aquests àmbits.
Va obrir el col·loqui Esther Subirats, única dona a l’oficina del CON de Zona Franca, que va explicar que el tracte rebut per part dels seus companys és excel·lent i va destacar el paper que des de fa anys està fent TMB per la incorporació de la dona a feines masculinitzades com ara la conducció de bus.
Marta Rubio va declarar que encara falta que més dones s'animin a fer feines tècniques, que encara falta camí per recórrer, però va destacar que a la companyia s'estan donant eines d'ajuda en la formació que estan animant les dones a presentar-se.
Laia Bonet, presidenta de TMB, va indicar que en la seva feina ho té més fàcil perquè, sent TMB una empresa majoritàriament masculina, per la presidència hi han passat diverses dones. Ha destacat que cal avançar per aconseguir la igualtat encara que s’està fent molt bona feina, i que dones com les representants en el col·loqui són un referent per a la resta de dones perquè ho estan fent i demostrant que és possible. Ha explicat que “encara hi ha estereotips instal·lats en la societat” i que és necessari eliminar-los per evolucionar.
La Heidi, única dona electricista a Bus, va tenir paraules d'elogi per als seus companys, que des del primer dia la van tractar com una igual, i va relatar la sorpresa negativa que va tenir quan va sortir a buscar feina del que havia estudiat. Es va trobar que pel fet de ser petita d'alçada i prima, la descartaven sense fer-li cap prova, cosa que va ser molt frustrant per a ella. Per contra, TMB sí que li va donar l'oportunitat de presentar-se a les proves i de guanyar la plaça.
La Lourdes va parlar de la necessitat de donar una visió positiva de la dona en aquesta professió, va dir que cal eliminar estereotips i va explicar que alguns usuaris tracten amb poc respecte les dones AAC, però no els homes.
Esther Melero també va parlar de la necessitat d'avançar i d'eliminar estereotips i va dir que és increïble que en els temps actuals una criatura se sorprengui perquè sigui una dona qui estigui conduint el bus.
Cal normalitzar que una professió no la marca un gènere ni un gènere assenyala la professió.