Els orígens del metro, a la sala d'exposicions de l'estació de Diagonal / Pep Herrero
Els orígens del metro, a la sala d'exposicions de l'estació de Diagonal / Pep Herrero

Propera parada: “Estació 1924. 90 anys del metro de Barcelona“

L'exposició central dels 90 anys de metro, que es pot veure a l'Espai Mercè Sala, fa un viatge en el temps i repassa l'impacte que va suposar la construcció i posada en servei de la primera línia de metro a la ciutat.

Marta Espinosa / 17.12.14 - 14:05h

Què passava i com vivia Barcelona a finals de desembre de l'any 1924? Aquesta és la pregunta que el visitant ha de tenir a la ment quan trepitgi l'Espai Mercè Sala per veure l'exposició que acull el recinte, ara que s'acosta la data exacta del 90 aniversari del metro. Quina pel·lícula tenien a la cartellera els cinemes el desembre del 1924? Quines eren les estrelles del Barça en aquell moment? I com es van prendre els barcelonins les obres dels túnels? Com van viure aquell moment? 

L'Espai Mercè Sala, la sala d'exposicions al metro de la Fundació TMB, acull l'exposició “Estació 1924. 90 anys del metro de Barcelona” sobre l'arribada del suburbà a la ciutat. La mostra, produïda per TMB, repassa l'impacte que va suposar per als barcelonins la construcció i posada en servei de la primera línia de metro, que va culminar amb la seva inauguració, el 30 de desembre de 1924. L'acte d'inauguració ha anat a càrrec del president de TMB, Joaquim Forn, que ha destacat "la importància del metro per al desenvolupament de la ciutat" i que gràcies a la feina feta en el passat, "avui dia podem dir que Barcelona té un dels millors metros del món". 

En aquest sentit, la mostra entusiasmarà els amants del metro, del transport públic, del ferrocarril i també de la història de Barcelona. L'Espai Mercè Sala ens fa viatjar al passat per conèixer avui com es va viure aquell moment històric per a la ciutadania i per a la capital catalana fent un recorregut pels orígens, els entrebancs, la construcció dels túnels, les obres, els trens... fins arribar a l'esperada inauguració. 

Un recorregut per la Barcelona dels anys 20 

L'exposició, que conté fotografies, reproduccions i objectes de l'època i altre tipus de material, s'estructura de manera cronològica i fa un recorregut molt visual que arrenca amb els inicis del projecte del suburbà a Barcelona i culmina amb la inauguració de la primera línia el desembre del 1924. També hi està molt present l’impacte que va generar en la societat barcelonina, tant el projecte de construcció com la posada en servei: 

─Els anys 20: com vivia Barcelona aquells anys, la necessitat d'una ciutat com Barcelona de tenir metro i l'avenç que això suposava, els projectes anteriors frustrats o el problema del finançament.

─Els pioners: la construcció del primer túnel a la Via Laietana, la creació de les societats Gran Metropolitano de Barcelona, SA i Ferrocarril Metropolitano de Barcelona, SA, les tècniques constructives de túnels i estacions, l'impacte ciutadà de les obres, com eren els trens i com es van modernitzar i les primeres estacions.  

─La inauguració: l'expectació dels ciutadans davant d'un mitjà de transport nou i revolucionari, la presència d'autoritats civils, militars i eclesiàstiques en un esdeveniment polític i social de primer ordre o com van relatar en les seves cròniques els mitjans de comunicació aquell primer viatge inaugural.

La mostra es pot veure fins a primers de març a l'Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l'estació de Diagonal, de dilluns a divendres els feiners entre les 10 i les 20.30 hores. L'entrada és gratuïta.

Maqueta, rèplica d'un cotxe del Gran Metro de l'any 1924 / Pep Herrero
Maqueta, rèplica d'un cotxe del Gran Metro de l'any 1924 / Pep Herrero
Detall de l'exposició que es pot veure a l'Espai Mercè Sala / Pep Herrero
Detall de l'exposició que es pot veure a l'Espai Mercè Sala / Pep Herrero
El president de TMB, Joaquim Forn, en un moment de la inauguració / Pep Herrero
El president de TMB, Joaquim Forn, en un moment de la inauguració / Pep Herrero
Un dels objectes que es poden veure a la sala d'exposicions de Diagonal / Pep Herrero
Un dels objectes que es poden veure a la sala d'exposicions de Diagonal / Pep Herrero

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Servei
Conceptes
Infraestructura
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB