Mònica Vicens, donaTech

TALENT “Fer visible el talent femení, que molts cops queda amagat per la masculinització històrica de l’entorn tecnològic, permetrà lluitar contra la desigualtat de gènere i les conseqüents injustícies”

Redacció - Gestió diversitat / 21.10.21 - 09:19h

La Mònica Vicens Pedret és una de les nou dones professionals de TMB que protagonitza la campanya DonesTech per a noves destinacions que s'està exposant al passadís de connexió de la L5 i FGC de l'estació de metro Diagonal.

La Mònica va entrar a formar part de la plantilla de TMB l'any 2001 per gestionar  la xarxa de teleprocés en el departament de Suport a les Tecnologies d'Informació (STI) de l'àrea de Tecnologia. L'any 2009 passa a ser responsable de la Unitat de xarxes i l'any 2020 s'amplia la responsabilitat de la unitat afegint-hi les infraestructures de telecomunicacions.

Ets enginyera superior de telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Per què vas triar aquests estudis d'enginyeria?

Sempre vaig tenir clar que la meva era una vocació tècnica, i, entre totes les enginyeries, la de Telecomunicacions em va semblar la més innovadora i la que em podria oferir un futur professional més engrescador. Saber que era un camp professional altament masculinitzat no em va fer canviar la meva decisió: era la meva vocació i estava decidida a lluitar per ella. Un cop decidit que volia fer l'enginyeria superior, en cap moment vaig dubtar que l'opció era la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Què t’han aportat aquest estudis a la teva vida professional i a la vida personal?

Tot i que l'any de la meva graduació, l'any 1994, vivíem una profunda crisi econòmica, en què era força complicat entrar al món laboral, crec que haver cursat una enginyeria superior em va permetre accedir a un lloc de treball de qualitat. A partir d'allà, amb molt d'esforç i constància, les coses han anat succeint.

He pogut viure de primera mà el que significa la innovació tecnològica i com pot millorar la vida de les persones. El ritme vertiginós d'evolució en l'àmbit de les telecomunicacions m'ha obligat a estar permanentment oberta al canvi i a nous coneixements. També m'ha permès formar part de fòrums i grups de treball amb enginyers d'altres àmbits i nacionalitats.

Em considero afortunada per haver pogut desenvolupar tota la meva carrera professional en el camp de l'enginyeria de telecomunicacions, i treballar en allò que has triat és una enorme satisfacció. Com diu Murakami, “la feina hauria de ser una història d'amor, mai un matrimoni de conveniència”. Això no vol dir que sempre hagi estat un llit de roses, de cap manera (cap història d'amor ho és), però sempre he procurat gaudir-ne, seguir aprenent i superar les dificultats. 

Aquesta professió també m'ha portat a treballar dia a dia per combatre la percepció dominant que una dona enginyera és una excepció en un món d'homes. Perquè això hauria d'anar de vocacions i capacitats, mai de gènere. Tot i que crec que hem avançat en aquest quart de segle que porto en el món laboral, és evident que encara queda molt per fer.

Recomanaries els estudis tècnics a joves? I la teva professió a TMB?

I tant que sí! És evident que no vivim una era de canvis, sinó un canvi d'era. La tecnologia està transformant el món a una velocitat vertiginosa i és responsabilitat dels nous enginyers liderar com l'apliquem per millorar la vida de les persones. La societat necessitarà cada cop més enginyers amb una mirada oberta al món, a l'evolució de l'ésser humà i els seus valors, més enllà de la pròpia tecnologia. 

Avui, l'àmbit de la meva responsabilitat a TMB és aconseguir que la xarxa de dades i la infraestructura de telecomunicacions permetin que tots els sistemes fonamentals que la utilitzen arribin al seu grau màxim d'eficiència i rendiment. Per a un enginyer/a que tingui vocació de servei públic és molt motivador sentir que la nostra feina és fonamental perquè els sistemes que mouen TMB, i per tant milions d'usuaris, funcionin. 

Com creus que els estudis/professió poden contribuir a millorar la vida de les persones, en definitiva a construir una societat millor?

TMB, com a empresa de transport públic de Barcelona, treballa per millorar el dia a dia del ciutadà. La tecnologia és una eina bàsica per fer més eficient i sostenible un servei essencial que mou la ciutat cada dia de l'any. Una ciutat moderna necessita un transport públic de qualitat, que innovi constantment, per ser cada cop més habitable, sostenible i humana. I el paper dels enginyers és i serà clau a l'hora d'assolir aquests objectius.

Vols afegir alguna cosa més?

Em sembla molt encertada aquesta iniciativa. Fer visible el talent femení, que molts cops queda amagat per la masculinització històrica de l'entorn tecnològic, permetrà lluitar contra la desigualtat de gènere i les seves injustícies. Molts cops hem acceptat els micro i macromasclismes com a normals quan no ho haurien de ser en absolut. Crec que estem fent passos endavant en aquest aspecte, però és més que evident que encara queda molt per fer, i iniciatives com aquesta posen el seu granet de sorra en la direcció correcta. 

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB