![L'Ernest al seu centre de treball / Foto: Pep Herrero (TMB) L'Ernest al seu centre de treball / Foto: Pep Herrero (TMB)](https://pro.static.gentmb.tmb.cat/s3fs-public/styles/frontpage_slideshow/public/field/image/tmb250128_PH%20_007_pet.jpg?itok=8yP2wOqJ)
Ernest Costa, ciberseguretat a TMB: “A la batucada cada membre és important per a l’èxit col·lectiu”
El treball de l’Ernest Costa a TMB, eminentment tècnic, no dona pistes sobre la seva afició: dirigeix una formació de batucada que cada any fa més actuacions. També van posar ritme a la trobada de comiat de la cotxera Ponent.
Surdo, caixa, timba, rocar, repenique... Potser és la primera vegada que escoltem el nom d’aquests instruments. Però és poc probable que no haguem gaudit de la seva música. Són els que utilitzen les formacions de batucada: grups de percussió que toquen ritmes d’origen brasiler i que s’han fet imprescindibles a celebracions públiques i privades, trobades reivindicatives o festes populars.
L’Ernest Costa, que treballa a TMB com a responsable de Sistemes de CiberSeguretat TIC, ens explica com és participar (en el seu cas, també dirigir) en una formació de batucada: està al front de Tukats de Gelida.
Ernest, una curiositat: el teu ofici és molt tecnològic. Una afició artística on encaixa, és complementària?
És totalment complementària a la feina. A més, com a director, també exerceixo una part creativa en compondre els ritmes. Agafo d’aquí i d’allà, ho adapto al que m’agrada, assigno el que haurà de tocar cada instrument i ho posem en pràctica als assaigs. Però no només es tracta d’una afició musical, sinó també social. Hem creat un grup molt unit, i això ens fa gaudir no només de les actuacions, sinó també de la convivència.
Et pots presentar als companys i companyes de TMB?
La meva trajectòria acadèmica i professional han estat sempre des de la vessant tècnica. Soc Enginyer Informàtic de la FIB (UPC) i vaig fer un Màster de Ciberseguretat també a la UPC. Vaig començar la meva carrera professional en un parell d’empreses com a informàtic abans d’arribar a TMB, fa més de 22 anys, i sempre m’he dedicat a la Ciberseguretat (tot i que abans no tenia aquest nom). A nivell personal, fa uns 20 anys vaig començar en el món de la percussió, quan em va sortir la oportunitat d’afegir-me a un grup d’amics que buscaven un bateria, i vaig aprendre de manera totalment autodidacta.
![Els Tukats de Gelida actuant a la festa de Ponent](https://pro.static.gentmb.tmb.cat/s3fs-public/inline-images/tmb250201_PH_063%20%281%29_0.jpg)
En el teu cas, com arribes al món batucada i acabes esdevenint fundador i director d’els Tukats de Gelida?
En el meu poble vaig començar per apuntar-me al grup de Tabalers dels Diables de Gelida, que just començava, i la veritat és que, no sé ben bé com, em vaig posar a dirigir-lo. Potser perquè era qui tenia més experiència en percussió. A partir d’allà, va sortir la idea de muntar una batucada amb alguns tabalers i altra gent del poble. Així que, juntament amb un dels pocs membres que encara continuen des de la seva creació, vam anar a veure l’alcalde i es va fundar l’entitat a finals del 2013.
A continuació, vam comprar tots els instruments i vam començar a assajar des de zero, fins i tot per a mi, que em vaig posar a dirigir sense haver tocat mai ritmes de batucada. Al principi tot era un desgavell, perquè no teníem massa clar què tocar ni quin instrument tocaria cadascú. Però, de mica en mica i assaig darrera assaig, vam poder actuar, al cap d’un any i mig, a la Festa Major del poble. I així ha estat fins l’actualitat, que segueixo dirigint el grup.
Per qui no tingui clar què és i com s’organitza una batucada, com ho fa la vostra?
Una batucada és un grup de percussió que toca ritmes d’origen brasiler. Nosaltres vam començar sent 20 i ara som 29, no tots els mateixos: durant aquests 11 anys, hi han passat 60 persones pel grup. Toquem fins a 10 instruments diferents: surdo de 1a, 2a, i de 3a/cortadores (que són els timbals grans en tres mides diferents), caixa, timba, rocar (xapes), repenique, tamborin, djembé i, puntualment, introduïm un agogo. Cada formació té el seu toc personal, en funció dels membres i de la selecció d’instruments.
Actuem en Festes Majors, i altres celebracions, però també per a particulars a aniversaris, comiats de solteria i casaments. I per aquest any, acabem de tancar una actuació a França i properament tenim una actuació important, ja que, per primera vegada, actuarem al carnestoltes de la Barceloneta.
I com us organitzeu? Hi dediqueu molt temps?
Hi ha batucades que formen dos grups diferenciats: un d’iniciació i un altre per a les actuacions i, a mida que es va aprenent, es passa de grup. En el nostre cas, quan s’apunta algú, va aprenent des de l’inici amb el mateix grup de les actuacions. Això, com tot, té pros i contres. La dificultat per quan entres nou és que tots tenen pràctica menys tu, però l’avantatge és que, per poc que facis, els ritmes ja funcionen (no com als inicis de la batucada, que no sonava res!). D’aquesta manera es gaudeix des del principi. La clau és la dedicació i els assaigs setmanals que són essencials, ja que cal practicar i memoritzar més de 40 parts diferents, ritmes base, entrades i sortides de ritme i canvis. Sona complicat, però és com les cançons de la ràdio: a mida que les escoltes, se’t van quedant.
![Part dels membres dels Tukats](https://pro.static.gentmb.tmb.cat/s3fs-public/inline-images/Grup-20240811%20%281%29_0.jpg)
L’origen és brasiler, també amb fortes influències africanes, però a Catalunya i arreu ha quallat molt. Per què creus que és?
Penso que triomfa perquè els ritmes són molt enèrgics i la percussió escoltada en directe sempre crea un ambient festiu. Cada batucada adquireix el seu estil propi, pels temes que tria o crea i pel nombre de persones i tipus i quantitat d’instruments, que la fa única. Fins i tot, n’hi ha que es barregen amb vents, de manera que poden introduir temes amb melodia. Una bona mostra són els fantàstics Cors Muts de la Barceloneta, que recomano que aneu a veure. En el nostre cas, toquem estil Timbalada.
Calen molts coneixements previs per sumar-se a una agrupació, una determinada forma física, edat...?
No cal tenir coneixements previs, però sí una bona dosi de ritme i voluntat d’aprendre. I també cal triar un instrument que s’adapti a les teves qualitats tècniques i físiques, ja que n’hi ha de grossos, pesats i de cops contundents i altres que són més àgils i tècnics. Per altra banda, cal compromís i constància per assistir als assaigs, que és on s’aprèn tot, per després poder aplicar-ho amb confiança a les actuacions.
A qui s’ho pugui estar pensant, com el convenceries? Què aporta aquesta afició?
A qualsevol persona que tingui ritme i li agradi la percussió, simplement li diria que ho provés. Es tracta d’una activitat de grup, on cada membre és important per a l’èxit col·lectiu. I, sobretot, i en el que personalment sempre insisteixo, és que per aconseguir que tot funcioni és imprescindible un bon ambient al grup i, a partir d’aquí, treballar molt per anar millorant i polint les actuacions. Si d’alguna cosa em sento orgullós, a més de per aconseguir que sonem prou bé, és del grup humà que junts hem aconseguit.
I a aquells que tinguin interès a seguir-vos, on us poden trobar?
A Instagram i a TikTok amb el nom @tukatsdegelida, i aprofito per animar tothom a seguir-nos! Així podreu estar informats de totes les nostres actuacions. I si algú vol contactar amb nosaltres per a alguna actuació especial, pot fer-ho a través de les nostres xarxes socials.
Nosaltres també us animem a seguir-los! Com a mostra, us deixem la seva actuació a la festa de comiat de la cotxera Ponent.