La Mireia Fernández, a l'ICOM, lluint la samarreta de l'entitat que va fundar
La Mireia Fernández, a l'ICOM, lluint la samarreta de l'entitat que va fundar

Mireia Fernández: “L’acció més petita és millor que la intenció més gran”

La Mireia, operadora de l’ICOM, no és de les persones que seu i mira com algú altre millora les coses. A la seva localitat, ha fundat una entitat mediambiental i s’ha sumat a una de temàtica cultural. 'Actua!' és el seu lema. 

Carme Becerra / 08.10.24 - 08:00h

La Mireia Fernández creu que els actes individuals (i la suma d’aquests a nivell comunitari) poden arribar a marcar la diferència. Això la va portar a fundar l’entitat Residu Zero SPM (que va participar a la darrera edició del Tria la teva causa) i a participar de l’associació cultural Cineclub Cisco Mosenya

Des del seu lloc de feina com a operadora de l’ICOM (on està fent una suplència després d’haver entrat com a promotora de la T-mobilitat) ens explica per què creu important dedicar part del seu temps personal a fer activisme mediambiental i cultural al seu municipi, Santa Perpètua de Mogoda. 

Mireia, estàs molt implicada en el món associatiu local. Per què ho consideres important? 

Per a mi la sostenibilitat és una manera de viure que tinc present en el meu dia a dia, i és per això que crec que els nostres actes influeixen moltíssim, i que és mitjançant ells que podem marcar la diferència. Per aquest motiu, al 2019 vaig fundar l’entitat mediambiental Residu Zero SPM al meu municipi, Santa Perpètua de Mogoda. Tanmateix, des del 2023, formo part de l’entitat cultural Cineclub Cisco Mosenya, també de Santa Perpètua. 

Ho considero important perquè, com diu el lema de Residu Zero SPM, “l’acció més petita és millor que la intenció més gran”. Quan vam participar a la manifestació contra el canvi climàtic vam pensar l’expressió ‘Actua!’ per a una pancarta, i s’ha convertit pràcticament en el meu ‘mantra’. Per aquesta raó, actuo i lluito per allò en què crec, per deixar un món millor al meu fill predicant amb l’exemple.

Ens pots parlar més de com va sorgir la idea crear l’entitat Residu Zero SPM i a què es dedica l’entitat?

El que va començar sent un grup de Whatsapp per compartir consells i canvis que realitzàvem, va acabar esdevenint una entitat per difondre l’estil de vida residu zero, fent especial rellevància que mitjançant petits canvis a la nostra vida quotidiana podem millorar el planeta. No es tracta només de reciclar, sinó de generar menys residus. L'important és fer petits gestos, com portar sempre una ampolla d'aigua per reomplir o un got reutilitzable, per no fer servir plàstics ni cartró d'un sol ús i així evitar el residu.

M’agrada molt la part pedagògica del projecte, fem xerrades i tallers amb assiduïtat. Soc la persona que gestiona les xarxes socials i la comunicació. De fet, aquest passat maig la meva entitat va formar part del Tria la teva causa 2024 amb l’eslògan “un gest pel medi ambient”. Ara també tinc un espai mensual a ràdio Santa Perpètua amb un programa que hem anomenat ‘SOS-tenibilitat’, per compartir consells fàcils i una mica de tot.

La teva implicació també inclou la participació al Cineclub Cisco Mosenya. Quines activitats porteu a terme?

Fem projeccions de cinema cada 15 dies. Disposem del Teatre del Centre, un teatre amb capacitat de 284 seients que compartim amb altres entitats culturals del municipi. Des de l’any passat, som sala de projecció del Cicle Gaudí de l’Acadèmia de cinema català, que ens permet poder projectar pel·lícules pràcticament d’estrena que per a nosaltres tenen un preu de projecció molt competitiu. A les properes sessions tenim Pájaros, Perfect Days i Casa en flames.

A més, formes part de diverses comissions al teu ajuntament. La suma d’accions individuals i la col·laboració poden marcar una diferència?

Sens dubte! Amb les dues entitats m’ocupo de les relacions amb les institucions. Formo part de les comissions de l’Ajuntament de medi ambient, cultura, mobilitat, salut pública i urbanisme, i estic constantment creant sinergies amb altres entitats per sumar esforços en aquest objectiu comú que és una vida més conscient, més social i més solidària, així com també plena de cultura i de la màgia del cinema com a nexe d’unió entre els habitants del meu municipi. 

Els ciutadans som motor de canvi, i la nostra bel·ligerància en molts casos és la que mobilitza els ajuntaments a dur accions que probablement no es durien a terme si no hi hagués la pressió de les entitats darrera.

De vegades es diu que les persones joves són massa individualistes, no és el teu cas. Per què creus que és important ‘mullar-se’ en aquelles causes que creiem que valen la pena?

Sé que la gent pensa que per molt que t’impliquis i lluitis no s’aconsegueix res, però és amb l’immobilisme amb el que segur que no s’aconsegueix res. Com a activista, he après el poder de l'esforç i la constància. Amb la nostra petita entitat fins i tot vàrem aconseguir que el Director de l’Agència Catalana de Residus ens concedís una reunió, malgrat que tothom em deia que no ho aconseguiríem. Si lluites per allò que creus, sempre és possible aconseguir el canvi, encara que sigui a nivell local. Pensa global, actua local.

Centrant-nos en la vessant laboral i de la GenTMB, actualment, treballes a l’ICOM. Què destacaries de la feina dels operadors i operadores?

Crec que l’ICOM és un departament poc conegut i que realitza moltes tasques útils per als usuaris i usuàries. Estar al Centre de Control de Metro ens permet tenir una visió global de la xarxa i, per tant, poder ajudar el passatge a través dels intèrfons d’Info i de SOS. I ho fem amb informació actualitzada i contrastada, visionat de càmeres i suport en rutes i trajectes i en la compra dels títols de transport o amb els problemes que puguin sorgir amb les distribuïdores i validadores. 

A través de la megafonia, informen en directe sobre el servei, per tal d’ajudar al bon funcionament de la xarxa i mantenir informats en tot moment els usuaris de metro. Tenim l’oportunitat d'ajudar el client, ja que disposem d'eines i contactem amb tots els departaments involucrats, i això transmet tranquil·litat al passatge, que sent que té suport en les incidències i necessitats que puguin aparèixer en el seu trajecte.

Tenim un grau molt alt d’empatia amb el passatge, ja que rebem formació per part de professionals de la Psicologia, sobretot de cara a l’atenció als intèrfons de SOS, a través dels quals tractem sovint amb situacions delicades. Tot i que també donem informació més lúdica a través de les falques, missatges d’avis o missatges institucionals. Som un departament petit que fa una tasca molt gran.

On podem saber més coses de tu i de les teves activitats? 

No dubteu a entrar a les dues pàgines d'Instagram si voleu veure les accions que portem a terme:  Residu Zero SPM, @residuzerospm, i Cineclub Cisco Mosenya, @cineclubciscomosenya

Què li diries a aquells companys o companyes que alguna vegada han pensat a implicar-se en algun moviment social i no acaben de donar el pas? 

El no ja el tens, però si lluites pots arribar a aconseguir el sí. Ningú et donarà res fet ni et posarà a la porta allò que esperes. Has de crear els escenaris que somies per fer de la vida la teva millor obra. Si ho intentes, pots no aconseguir-ho, però si no ho intentes, ja has perdut. Jo prefereixo penedir-me d’haver-ho fet que no pas de no haver-ho intentat. Si vols que les coses canviïn, actua! 

 

Compartir

Informació relacionada

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB