Israel, conductor de bus i submarinista compromès amb l’ecosistema marí
APASSIONAT “La mar ho és tot per a mi, no podria viure sense ella” COMPROMÈS “No tenim consciència del que estem fem, de com estem destrossant l’ecosistema marí, matant fauna i vegetació”
Israel Arribas Pérez és conductor de bus del CON d'Horta des de l'any 2006, quan va entrar a formar part de la plantilla de TB, i un apassionat del busseig, cosa que el va portar a fundar l'any 2015 el club Helisub, del qual formen part una cinquantena d'empleats de Metro i Bus.
L'Israel és un amant del mar i aquesta passió per la mar i el submarinisme l'ha portat a promoure la conscienciació mediambiental i a lluitar per eliminar brutícia dels nostres mars.
El dimecres 26 de maig, l'Israel, acompanyat de set companys d'Autobusos TB i bussejadors voluntaris —Jesús Zafra López, Francisco Álvarez García, Cèsar Rubio Val, David Ramírez Báez, Vicente Rubio López, Carlos Salesas Artal i David González Ramírez— es van submergir a les aigües de la platja del Fòrum per netejar-la de deixalles i van recollir més de 300 quilos de residus del fons marí.
Primer de tot volem felicitar-te, a tu i als teus companys, per promoure una iniciativa com aquesta. En poc més d'una hora heu tret més de 300 quilos. És molta brutícia. La gent som uns inconscients?
Sí, som uns inconscients. No tenim consciència del que estem fem, de com estem destrossant l'ecosistema marí, matant fauna i vegetació. Hi ha molt de plàstic al mar i ens mengem aquest microplàstic amb el peix. Les administracions haurien de ser més conscients del que està passant i prendre mesures i allunyar de la costa els abocaments de residus al mar, no fer-los tres milles endins, sinó a 50 milles, seria una bona mesura.
"És increïble la quantitat de mascaretes que hi ha al fons marí"
Què heu trobat al fons marí? Alguna cosa curiosa?
Hem trobat de tot, i de coses curioses, unes quantes. Hem tret del fons un maniquí de guix, quatre tanques d'obres, bateries, una roda de camió, ampolles de plàstic, llaunes, ferros, fustes i, sobretot, centenars de mascaretes. És increïble la quantitat de mascaretes que hi ha al fons marí d'aquesta platja.
Heu utilitzat alguna tècnica especial per treure tota aquesta brutícia?
No, només hem recollit el que està a la vista, sense remoure el fons marí, ja que aquesta és una tècnica professional que es fa amb una draga que succiona totes les deixalles i no embruta l'aigua. També faig aquesta neteja, però no és la que vam fer dimecres.
Com va sorgir la iniciativa?
Comentant amb els companys de busseig que havia estat fent neteja del fons marí de la platja. Fa anys que ho faig, i ells van proposar d'organitzar una jornada solidària de neteja i em va semblar una idea genial.
"Queda molta feina per fer i moltes deixalles per recollir"
Aquesta ha estat la primera recollida de deixalles i penseu que no serà l’última. Per quan teniu previst la següent?
No, no serà l'última. Pensa que només hem tret al voltant d'un 20% de les escombraries que hi ha en aquest tros de platja. Queda molta feina per fer i moltes deixalles per recollir. No sé quan serà la següent, però segur que no trigarem gaire.
Per portar a terme aquesta iniciativa solidària, heu comptat amb el patrocini de TMB i la col·laboració del centre de busseig i escola SubLimits Diving Center, del club de busseig Helisub i de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques (FECDAS). En què han consistit aquestes col·laboracions?
Han estat i són fonamentals aquestes col·laboracions i patrocinis, sense ells no podríem portar a terme la feina desenvolupada. TMB ens ha patrocinat fent coincidir el dia de festa a tots vuit, el dia el posem nosaltres. SubLimits Diving Center ens ha facilitat les instal·lacions, la logística, suport de personal a terra, equip de socors i la fotografia i el vídeo subaquàtic. Helisub ens ha facilitat l’aire comprimit de les ampolles.
D’on et ve aquesta passió pel busseig? Com t'hi vas iniciar?
La tinc des de petit. El meu avi era pescador i un enamorat de la mar, i va ser ell qui em va transmetre aquest amor i passió per la mar. Als 16 anys d'edat jo ja estava bussejant com a aficionat. Quan va morir el meu avi vaig pensar que com a homenatge a ell em dedicaria a alguna professió relacionada amb la mar, i així ha estat.
Vaig fer el servei militar a Cartagena i em vaig treure el títol de bussejador professional, i fins a l'any 2006, que vaig entrar a TMB, he treballat en empreses relacionades amb el busseig i he estat bussejador de rescat, he muntat granges marines, etc.
Què significa el mar per a tu?
La mar ho és tot, per a mi, no podria viure sense ella.
Has bussejat en llocs bonics i paradisíacs però plens de brutícia i plàstics?
Si, he bussejat a Tailàndia, al Mar Roig i, encara que he trobat brutícia, no he trobat un mar tan brut com el Mediterrani. Els fons marins de les platges de les grans ciutats mediterrànies semblen deixalleries, en canvi, zones de la Mediterrània com Líbia, on també he bussejat en les seves aigües, no estan tan brutes.
Per acabar, com podem ajudar?
Conscienciant-nos i protegint el nostre mar i les nostres platges i exigint a les diferents autoritats que prenguin les mesures necessàries per cuidar el medi ambient marí, ens cal preservar-lo.