Alícia Díaz / Pep Herrero
Alícia Díaz / Pep Herrero

Alícia Díaz Murcia, AAC L5 i ballarina de salsa

SOCIABLE “La salsa té un component social molt important i quan surts a practicar a la salsoteca et comences a socialitzar, a conèixer gent nova” DINAMITZADORA “La meva intenció ha estat crear un grup social que connecti persones de l'empresa amb la mateixa afició”

Àngels Rodríguez / 08.04.19 - 14:20h

L'Alícia va entrar a treballar a Metro l'estiu del 2015 com a agent d'atenció al client a la Gerència de la línia 5, però també imparteix classes de salsa i dinamitza les activitats al voltant d'aquest eix.

I per què salsa i no una altra modalitat? 

El món de la salsa, a part del ball, té un component social molt important, ja que quan surts a practicar a la salsoteca allò que has après a classe, et comences a socialitzar, coneixes gent nova que comparteix la mateixa afició.

I ha estat l'excusa per agafar la motxilla i anar-te'n tu sola, l'estiu passat, durant un mes viatjant per Cuba?

Em considero una persona molt curiosa i aventurera i em vaig posar el repte de fer de nou un viatge com a motxillera, però en aquesta ocasió tota sola; vaig dubtar entre repetir a l'Àsia o anar-me'n cap a Llatinoamèrica, i al final vaig escollir Cuba perquè complia amb tres dels requisits més importants que volia per a aquest viatge: seguretat, bons paisatges i aprendre del món artístic.

"Vaig fer un viatge d'immersió en aquesta cultura i vaig conèixer i entendre més els seus costums i la seva gent"

I com va anar l'experiència? Vas aprendre molt?

Vaig fer un viatge d'immersió en aquesta cultura i vaig conèixer i entendre més els seus costums i la seva gent. Personalment va ser un viatge molt introspectiu en què sobretot vaig aprendre molt de mi mateixa i vaig gaudir d'un medi natural preciós (com va ser el Valle de Viñales, les platges de Cayo Jutías o Rancho Luna a Cienfuegos, el Valle de los Ingenios a prop de Trinidad o el poble de Santa Clara, on casualment em vaig allotjar a l'hostal de l’Aliana, filla del realitzador audiovisual de l'Ajuntament del poble, que em va portar a conèixer el Septeto, que fa 20 anys que toquen al mateix bar del poble! També vaig estar a l'Havana amb un grup de ballarins que estaven assajant aquella setmana la coreografia de Leoni Torres, que actuava a la gala dels Premis Lucas (premis dels videoclips de Cuba) i vaig poder visitar el camió de telecomunicacions espanyol que feia la retransmissió.

Què sents per la dansa? Què significa per a tu ballar?

Per a mi sempre ha sigut una manera d'expressar-me a través del moviment; per això és que escoltem un tipus de música o un altre en funció del moment que estem vivint, ja que la música ens ajuda a canalitzar les nostres emocions.

D'on ve, aquesta passió pel ball?

És un art amb el qual connecto a nivell emocional, suposo que perquè també m’encanta la música i és una manera d’unir aquestes dues passions.

A quina edat vas començar a ballar? 

La meva mare sempre m'explicava que em va apuntar a les classes de ballet del barri amb 5 anys (jo ni me'n recordo) i cada 2 anys li demanava canviar a una altra disciplina: gimnàstica rítmica, sevillanes, funky, hip-hop, aeròbic, flamenc... (suposo que sempre he tingut molta curiositat per provar coses noves), fins que ja em vaig concentrar en els estudis. Anys més tard, tornant a viure a Barcelona, em vaig apuntar a una escola de ball on realitzava entre 5 i 7 hores setmanals de diferents disciplines i ritmes, i algunes de les classes eren de ritmes llatins, salsa, bachata, son i roda casino.

Hi ha tradició, a la teva família?

Realment no, el meu pare treballava com a transportista i sempre posava música, tant a casa com al cotxe, quan viatjàvem amb ell, i el meu tiet era molt apassionat de la música, toca la guitarra i organitzava sessions de karaoke per a bodes i festes.

"La meva intenció ha estat crear un grup social que connecti persones de l'empresa amb la mateixa afició"

I aquesta passió t'ha portat a dinamitzar classes de salsa a TMB, per què? 

La meva intenció ha estat crear un grup social que connecti persones de l'empresa amb la mateixa afició, perquè un dia estava mirant el web i vaig trobar que aquesta activitat no existia entre les activitats socials i culturals, i m’encanta crear, dinamitzar i organitzar activitats!

I què t’agrada més, ballar o ensenyar?

Depèn, quan surto a ballar ho faig per passar una bona estona entre amics, per alliberar les tensions de la setmana i desconnectar de la rutina; quan comparteixo aquesta afició amb persones que s'hi volen iniciar sobretot m’agrada veure com aquí troben un lloc per socialitzar-se de nou i sentir-se bé ballant, amb tots els beneficis físics i socials que aporta aquesta activitat.

Què és el més difícil d'aprendre en el ball? 

Ballar en parella!! No és gens fàcil sentir-se còmoda ballant amb una altra persona, i a més la dona s’ha d’acostumar a interpretar allò que el noi li vol transmetre amb els passos que li indica. Sóc massa manaire per deixar-me portar... he, he.

"El metro és un espai molt creatiu tant per a la música com per al cinema"

Les andanes i els passadissos del metro inspiren per ballar?

La veritat és que m’he imaginat moltes vegades que de cop començava a sonar música al metro i els passatgers començaven a ballar els uns amb els altres! És un espai molt creatiu, tant per a la música com per al cinema. A més, depenent de la zona de Barcelona, les estacions m'inspiren uns tipus de cançons o uns altres.

Quina estació o estacions triaries per ballar-les? I els ritmes per fer-ho?

Per al reggaeton, l'estació de Can Serra/Torrasa; latin trap, Pubilla Cases / Florida; flamenc, Besòs Mar; pop, Diagonal / M. Cristina; romàntica, Vallcarca / Penitents; rumba, Carmel / El Coll La Teixonera i per al rock, l’estació de Marina.

Quin és el teu somni en el món del ball?

Seguir aprenent a ballar els ritmes que més m'agraden i conèixer persones que aporten experiències positives a la meva vida.

Recomanes la dansa? Per què?

Sí, totalment! Moure el cos a través de la música com a forma d'expressió i d'interacció social és molt terapèutic.

Perspectives de futur?

Perspectives immediates són renovar un trimestre més les classes de salsa que estem fen a la sala Gaudi, ampliar aquestes classes a l’Edifici de Zona Franca i al centre de treball de Santa Eulàlia i organitzar un viatge a Cuba amb els treballadors de l’empresa que vulguin conèixer la illa, la seva gent, els seus sabors i com no, ballar i practicar la salsa al són dels ritmes cubans i caribenys. 

 

Grup de ball de salsa TMB / Pep Herrero
Grup de ball de salsa TMB / Pep Herrero
L'Alícia impartint una classe / Pep Herrero
L'Alícia impartint una classe / Pep Herrero

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB