Toni Díaz / Toni Díaz
Toni Díaz / Toni Díaz

Toni, AAC i campió de Catalunya de Men’s Physique i fisioculturisme

MOTIVAT “Després dels bons resultats d’aquest any, em motiva el repte de fer el campionat d'Espanya i classificar-me per al mundial” APASSIONAT “Aquest esport m’aporta salut, disciplina, entrega, competitivitat i respecte”

Àngels Rodríguez / 07.02.22 - 08:19h

El Toni Díaz va entrar a Ferrocarril Metropolità de Barcelona l'any 2003 com a agent d’atenció al client. El passat 16 d’octubre es va proclamar campió de Catalunya en dues categories: Men’s Physique Master de més de 40 anys i Men’s Physique (+0%).

El Men’s Physique és una categoria dins del fisioculturisme que no exigeix un desenvolupament muscular elevat, però sí una definició extrema, un físic atlètic i una bona presència global.

Il·lusionat? Què vas sentir en el moment que van dir el teu nom?

La veritat és que estic molt content, he participat en 8 campionats diferents durant els últims cinc anys, el 2019 vaig fer dos pòdiums  (3r en el campionat de Girona i 3r en el campionat de Barcelona), però mai havia guanyat, de manera que va ser una sorpresa gratificant. Aquest any anava més ben preparat que altres vegades i el resultat va ser una sorpresa majúscula.

Al sentir el meu nom no m'ho creia. Quan arribes a la final només queden 6 competidors. A mesura que els jutges comencen a dir els noms i dorsals dels classificats, van de la posició 6 a la 1, fins que quedaven tan sols dos i, de cop van dir el meu nom i no m'ho creia. Semblava que estigués en un somni i em vaig emocionar. Va passar pel meu cap tot l'esforç realitzat i la sensació d'un treball ben fet.

Has dit que has guanyat en dues categories. En què es diferencien?

La primera va ser Men’s (+0%). Aquesta categoria no té límit d’edat i es basa en el fet que el teu pes corporal no pot superar la teva altura. És la més complicada, perquè jo ja soc una miqueta veterà, ha, ha, ha, i competir amb gent de 20 anys és complicat.

La segona és una categoria màster, de més de 40 anys, en què tots els competidors tenen més de 40 anys i no hi ha límit de pes.

Quines condicions no li poden faltar a un atleta professional d’aquesta categoria?

Com en tot esport, necessites disciplina i constància a l'hora d'entrenar-te i controlar tot el que menges, perquè al final has de trobar la manera de perdre quasi tot el greix corporal i no perdre musculatura. També és molt important la presència, l’estètica i l’harmonia dels moviments, ser fluid i elegant en les diferents poses i transicions que demanen els jutges quan ets a l’escenari. 

Tot això s’aconsegueix practicant davant d’un mirall i fent gravacions amb el mòbil de tots els moviments, ja que depèn de com poses diferents parts del cos et pot restar o donar punts per obtenir un bon resultat.

És important atreure l’atenció del jurat davant dels altres competidors. En un campionat de Catalunya o d’Espanya tots els competidors tenen una bona presència física i un bon entrenament, així que qualsevol petit detall és rellevant. Tens pocs minuts per demostrar el resultat de mesos o inclús d'anys d’entrenament. Surts a escena, amb les pulsacions disparades i ple de nervis, davant d'un auditori ple de gent i ho has de fer perfecte. 

Portes competint des de l’any 2017 en aquest esport. A més de campió de Catalunya en les dues modalitats, has quedat 5è d’Espanya i a les portes del campionat del món. Arribar al campionat del món és el teu pròxim objectiu?

Sí, després dels bons resultats d’aquest any, em motiva molt el repte de fer el campionat d'Espanya aquest 2022 i classificar-me per al mundial.

Com et vas iniciar en aquest esport?

Pel meu cunyat, Jonathan Quintero, que va ser campió del món de culturisme. Tot va començar com una broma i es va acabar convertint en el meu preparador. És una persona que porta molts anys preparant gent i l’apassiona aquest esport. Sincerament, ha sigut l’arquitecte d’aquestes victòries, li estaré eternament agraït, perquè m’ha donat molt bons consells, així que li envio una abraçada enorme i li dono les gràcies públicament.

Què et motiva per competir?

Fa anys, vaig anar a un campionat a veure competir el meu cunyat i em va impactar veure el resultat d’una preparació tan exigent. Vaig pensar que competir seria apujar el nivell i provar noves sensacions, alhora que canviaria la meva alimentació, i ho vaig veure com una oportunitat d’aprendre. És tot un món aprendre com reacciona el nostre organisme depenent del que mengem. Vaig demanar opinió a persones molt importants de la meva vida que em van animar a competir i sempre els estaré agraït.

Explica'ns quina és la rutina d’entrenament d'un Men’s Physique per mantenir el físic que exigeixen les competicions.

L’entrenament és diari, tant de força com cardiovascular, i molt mental. Cada entrenament l'enfoques a un grup muscular diferent i a poc a poc vas millorant. L’objectiu és aconseguir un equilibri en cada part del cos. Qualsevol persona podria provar de fer-ho, el que compta són les ganes, la constància i l'actitud.

Com et prepares mentalment per a una competició?

Escolto música, intento deixar la meva ment en blanc per arribar a un estat de tranquil·litat, concentració i confiança en mi mateix i tenir bones sensacions per poder gaudir de l’experiència. Però del que més gaudeixo és de la preparació.

Fas alguna alimentació especial o menges de tot?

L'alimentació és primordial, al final som el que mengem. La dieta consisteix en proteïnes vegetals i animals, llegums, fruits secs, verdures, fruita d’aigua, cafè, poca ingesta d’hidrats de carboni i res de sucre i greixos. El truc consisteix a menjar molts cops al dia, però poca quantitat, així el teu cos té els nutrients necessaris per poder rendir en el dia a dia i entrenar-se.

La quantitat de menjar va en funció del moment de preparació en què et trobis, es passa força gana, la veritat. També afecta la son, tot i que al cos l’afecta més la gana que la son, però en això consisteix el repte. És un estil de vida que has de treballar dia a dia i, si t’esforces, els resultats arriben. 

Què t'aporta aquest esport?

Salut, disciplina, entrega, competitivitat i respecte. M’ajuda a tenir la ment ocupada i trobar el meu espai i a canalitzar l'energia.

Com es compagina la vida laboral amb la social i esportiva?

Treballo de relleu i em facilita poder organitzar-me bé. Puc entrenar-me al matí o a la tarda i així gaudir de la meva família. A les vacances i al miniperíode tinc més temps lliure per entrenar-me.

Què és el que més t'agrada i el que menys d’aquest esport? 

M'agrada tot, al final fas esport, menges molt sa i t'aporta bona forma física. El que menys? No hi trobo cap cosa negativa i animo tothom a portar una vida saludable.

Practiques més esports?

Si, actualment soc cinturó negre de 1r DAN de taekwondo i imparteixo classes a nens petits, també m’apassionen el kite surf i els esports d'aventura.

Què no t'he preguntat que vulguis destacar?

M'agradaria aprofitar l'ocasió i donar les gràcies al Sr. Miquel Virgili, president de la federació WABBA Espanya (World Amateur Body Building Association) per l'oportunitat de formar part d’aquesta família i per tot el suport rebut.

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB