El llibre d'en Moisés té una estructura de guió i hi ha un projecte per rodar-ne un curt
El llibre d'en Moisés té una estructura de guió i hi ha un projecte per rodar-ne un curt

Moisés Molina, conductor de Bus, publica el seu primer llibre

POLIFACÈTIC. Conductor a TMB des del 2006, en Moisés Molina suma a la seva trajectòria d’altres experiències laborals (per exemple, conduint ambulàncies) i una vocació pel cinema que l’ha portat a publicar la novel·la-guió “Das Treffen. El reencuentro”. 

Carme Becerra / 24.05.24 - 09:00h

Moisés, podries presentar-te als companys i companyes que llegiran l’entrevista?       
El meu nom és Moisés Molina Rovira i, des de maig de 2006, soc part del món de TMB com a conductor de línia, ara al CON Zona Franca. Abans havia estat conductor d’autobús turístic per a la empresa Julià. Vaig començar el meu recorregut en el transport sanitari (ambulàncies) l’any 1997. De jove, vaig fer formació professional endinsant-me en el món de l'electrònica i l'electricitat. He completat la meva formació en el camp audiovisual (actor, figurant i productor). La meta? Assegurar-me que cada viatge sigui una experiència inoblidable per a tothom! Fora de les carreteres, practico arts marcials, com a cinturó negre 2ºDan en Hapkido i Taekwondo. La disciplina i l'enfocament són els meus aliats tant a terra ferma com sota l'aigua, de fet, soc un orgullós posseïdor del títol de busseig Open Water.  

La idea per fer aquesta entrevista va venir perquè, aquest Sant Jordi, vam saber de la presentació del teu llibre “Das Treffen. El reencuentro”. És la teva primera publicació? Per què vas decidir escriure-la?     

Sempre he escrit per canalitzar, anava recopilant els esdeveniments del meu voltant en fulls, fins que vaig arribar a les 350 pàgines i vaig aturar-me. Fa un any em vaig retrobar amb un excompany d'ambulàncies que és escriptor i l’hi vaig demanar la seva opinió sobre el que havia escrit. Ell m’ho va tornar tot ben estructurat, perquè realment és un bon amic i estima la literatura. Inicialment era un novel·la però, finalment, es va crear el guió literari per a un curtmetratge. El vam publicar per cobrir les despeses futures del curtmetratge, sense oblidar-nos que un 10 % dels ingressos de les aportacions i donacions per cada llibre aniran destinats a la investigació per a la cura de malalties minoritàries i contra el càncer infantil.

En Das Treffen una part de la història se situa a Alemanya? Hi tens alguna relació amb el país?              
La meva connexió amb Alemanya és Berlín. Vaig residir-hi durant un temps i vaig quedar totalment captivat pel seu encant, diversitat culinària i cultura. Va ser una sensació de llibertat i aventura conduir i passejar pels carrers d'aquella ciutat plena d'història i vitalitat.

Temàtiques socials

Quin missatge volies transmetre amb el llibre? 

La importància de sensibilitzar la societat sobre realitats doloroses com la violència de gènere i el maltractament infantil. A través de la història de Maria, Kay i Marina, destaco l'impacte que aquestes experiències tenen en les persones i subratllo la necessitat de la sororitat com a suport per a les víctimes. A més, vull promoure la idea de trencar el silenci i impulsar un canvi social per a erradicar aquests flagells. L’obra convida a la reflexió i a l'acció per construir un món més just i igualitari. La meva aspiració seria poder inspirar consciència i canvi.

El llibre té un format curiós, està organitzat per escenes. Per què vas escollir aquest tipus de narració?

Que estigui organitzat en escenes permet crear una narrativa visualment potent, capturant moments específics i emfatitzant els punts crítics de la trama. També ofereix una estructura dinàmica i fàcil de seguir per als lectors, alhora que intensifica el ritme i l'emoció. A més, era la continuació natural del seu origen com a novel·la-guió literari per a un curtmetratge.

També crida l’atenció que cada escena obre amb una cita d’algun pensador, filòsof, poeta. Com les vas escollir i què creus que aporten a la novel·la?

Crec que aporten profunditat i reflexió a cada escena, ajudant a establir un cert to temàtic o emocional. Cada cita, triada amb cura, serveix com una introducció subtil a allò que el lector pot esperar a la següent escena. Pot ser una manera de subratllar els temes clau de la història o d'aportar una perspectiva diferent als esdeveniments que es despleguen. La idea de començar cada escena amb una cita d'algun pensador, filòsof o poeta va ser un toc especial que va suggerir-me el meu amic escriptor, em va semblar una idea brillant. Per això ell, en Jøseba Plaal, surt al llibre com a guionista, com reconeixement a la seva col·laboració, igual que l’Alfredo Segarra (company i conductor de TMB), qui va fer tots el dibuixos que apareixen al llibre a mà, en litografies Increïbles i per a tota la vida.

Incursions en el món del cinema

És la teva primera novel·la però no la teva primera experiència en el món de les arts. Què has fet fins ara i d’on creus que et ve d’interès pels mons del cinema i la literatura?             

Fins ara, he tingut l'oportunitat de participar en diverses produccions cinematogràfiques i televisives, com a actor secundari o com a figurant: el llargmetratge "Corte profundo" (en fase de producció; els curtmetratges d’alumnes de l’ESCAC "El silenci" i "El Meu Heroi"; les sèries "Mano de Hierro" i “El cuerpo en llamas”; i la pel·lícula: "Rich Flu". Segurament m’oblido d’alguna. La meva passió per al món del cinema i la literatura neix d'una profunda fascinació per la capacitat d'explicar històries i crear mons imaginatius. La possibilitat d'interpretar diversos personatges i explorar diferents temàtiques m'ha portat a involucrar-me en aquesta indústria apassionant. 

En la majoria dels teus projectes es repeteixen temes com la violència de gènere, el maltractament infantil... Sembla que hi ha un interès per parlar de relacions tòxiques, d’abús de poder... Fins i tot inclous el telèfon per denunciar la violència de gènere (016). És una qüestió que t’interessa especialment?

Sí, aquestes qüestions són d'una importància crítica per a mi. Crec fermament en la necessitat de posar llum sobre aquestes problemàtiques i donar veu a les víctimes. La violència de gènere i l'abús de poder són problemes greus que afecten la nostra societat. Incloent el telèfon per a denunciar la violència de gènere (016) en els meus projectes espero contribuir a la difusió d'aquest recurs vital per a aquelles persones que pateixen aquesta situació. 

També surt mencionada al llibre l’UTESCAT (Unió de Titulats en Emergències de Salut a Catalunya). Quina relació hi mantens i com t’ha donat suport en aquest projecte?

He estat parlant amb anterioritat del meu excompany d'ambulàncies, els llaços de l'amistat que van forjar a l'empresa s'han mantingut fins a l'actualitat. Ell era el president actual de l'associació sense ànim de lucre UTESCAT i em va proposar entrar en la junta de l'associació. M'he compromès per als pròxims 5 anys amb ells, i ja hem presentat fins a 10 projectes de diversa índole a Terrassa, que inclouen salut i comunitat, polítiques de gènere i promoció cultural de la ciutat, i ells em donen suport en tot el que estem fent.

Trobar inspiració arreu

La teva feina com a conductor de bus també acaba proporcionant-te material d’inspiració per a la literatura o el cinema? 

Sí. Al llarg dels anys, he escoltat vivències de tota mena de les persones que transportem. Barcelona és una ciutat cosmopolita, plena de diverses cultures i històries fascinants. Cada racó de la ciutat té la seva pròpia història i personalitat. Aquests paisatges urbans i les experiències compartides pels passatgers es converteixen en una font constant d'inspiració per a les meves creacions artístiques.        

Projectes de futur?

Amb UTESCAT i Vultus Agency, hem aconseguit formar un equip de treball sòlid. Amb la nostra directora de cinema, Núria Patón, estic debutant com a productor executiu en el curtmetratge "El Sueño", aportant l'idea original i assegurant els drets del guió-curtmetratge. Aborda la temàtica de la inclusió i la lluita contra el sexisme al món del futbol. No desvetllo més. Aquest curtmetratge vol recordar-nos la importància de la igualtat i la perseverança. L'estrena està prevista per al 21 d'octubre de 2024 al Cinema Catalunya de Terrassa. A més, ha estat seleccionat per a un reconeixement internacional. 

Pel que fa a "Das Treffen", segueixo explorant la possibilitat de convertir-lo en un curtmetratge, però encara estem en les primeres fases de planificació i desenvolupament del projecte. A part, també estem en contacte amb la Productora 23 (teatre), per assolir la tasca de presentar-la com a obra teatral el 8 de març de 2025.        

Vols afegir alguna cosa més?

Només vull agrair l'oportunitat de compartir els meus projectes i passions amb vosaltres. Estic emocionat per tot el que el futur ens depara i espero continuar creant històries que inspirin i emocionin la gent. Gràcies per tot el vostre suport i espero que gaudiu dels projectes que estan per venir!

Si voleu conèixer més el Moisés, podeu consultar el seu web.

El curtmetratge 'El sueño', amb idea original d'en Moisés, s'estrenarà a l'octubre
El curtmetratge 'El sueño', amb idea original d'en Moisés, s'estrenarà a l'octubre

Compartir

Informació relacionada

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB