Joaquim Forn, president de TMB, amb els directors generals de Metro i Bus, a l'andana de Gaudí / Miguel Ángel Cuartero
Joaquim Forn, president de TMB, amb els directors generals de Metro i Bus, a l'andana de Gaudí / Miguel Ángel Cuartero

Un metro amb 90 anys al darrere i que mira endavant

TMB ha programat un seguit d'activitats per commemorar el 90è aniversari del metro, amb l'ajuda de patrocinadors i col·laboradors. La més immediata serà la Discovery Underground Barcelona 2014.

Oriol Pàmies / 24.07.14 - 16:54h

El 30 de desembre del 1924 Barcelona es va afegir a les grans ciutats europees i americanes que havien decidit dotar-se d'un transport públic massiu, eficient i ràpid. Aquell dia s'inaugurava el primer tram de metro, entre Catalunya i Lesseps, passant per Aragó (ara Passeig de Gràcia) i Diagonal, estacions que l'endemà van començar a utilitzar regularment els barcelonins.

Una exposició a l'Espai Mercè Sala i un acte institucional al desembre tancaran la commemoració

Estem doncs a prop dels simbòlics 90 primers anys del metro, i per això el president de TMB, Joaquim Forn, i el director general de Metro, Sebastián Buenestado, han presentat avui les activitats programades per commemorar-ho.

Segons ha ressaltat Forn, en aquests 90 anys la xarxa de metro ha crescut fins als 102,6 quilòmetres i les 141 estacions, i transporta un milió de persones diàriament. S'ha convertit així en el transport públic més utilitzat, i en un factor decisiu de la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i d'impuls al desenvolupament econòmic de l'àrea metropolitana, a més d'un referent pel que fa a sostenibilitat, accessibilitat i innovació.

Programa d'actes

Per subratllar l'efemèride, TMB ha programat diverses activitats de divulgació de la història i el patrimoni associat al metro com a element vertebrador del sistema de transport públic de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Les activitats es desenvoluparan principalment durant l'últim trimestre de l'any 2014 i inclouen la cursa Discovery Underground Barcelona 2014, una exposició a l'Espai Mercè Sala, l'edició d'un llibre, rutes pel metro, una activitat participativa per recuperar testimonis retrospectius i un acte institucional al desembre, seguit d'una sortida extraordinària del tren històric restaurat.

El programa, més detallat i actualitzat, es pot consultar a la secció especial del web corporatiu de TMB dedicada a la commemoració.

Les activitats del 90è aniversari del metro seran possibles gràcies als patrocinadors i col·laboradors: Discovery Max, Gran Teatre del Liceu, L'Auditori, Siemens, Ajuntament de Barcelona, Damm, Music Bus, Andana Central, CultRuta i Guillermo Cruz.

La presentació del programa d'activitats ha tingut lloc a l'Espai Gaudí, situat al subsòl de l'avinguda Gaudí, a la cruïlla dels carrers Rosselló i Lepant, en l'àmbit del que s'havia projectat als anys 60 com una estació de metro i que no va arribar a funcionar com a tal. Les dependències d'aquesta estació, que no es va obrir mai al públic, han trobat diversos usos i les andanes formen part del túnel de servei de la línia 5.

La foto més coneguda de la inauguració del Gran Metro, el 1924 / Arxiu TMB
La foto més coneguda de la inauguració del Gran Metro, el 1924 / Arxiu TMB
Un dels primers trens que van circular entre Catalunya i Lesseps / Arxiu TMB
Un dels primers trens que van circular entre Catalunya i Lesseps / Arxiu TMB

Compartir

Informació relacionada

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB