Bitllet de la CGA / Arxiu TMB
Bitllet de la CGA / Arxiu TMB

El 23 de desembre de 1940 es dissolia la Companyia General d'Autobusos, SA (CGA), una empresa cabdal en la implantació del servei d'autobusos a la capital catalana i antecessora de l'actual Transports de Barcelona.

Les últimes notícies sobre la lluita policial contra els carteristes ens porten a rememorar que fa 25 anys s'inaugurava una comissaria de policia a les dependències del metro de Barcelona, a l'estació de Catalunya.

El 9 d'octubre del 1990 es va signar formalment l'anomenat contracte programa entre l'Administració de l'Estat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Entitat Metropolitana del Transport (EMT), propietària de TMB, que així obtenia un primer marc financer estable.

El 5 d'agost passat moria als 58 anys Carles Salmerón i Bosch (Barcelona, 1956), escriptor, historiador i reconegut expert dels ferrocarrils, que deixa com a principal llegat una extensa obra sobre el patrimoni ferroviari del nostre país.

El dia 5 de juliol de 1925, ara fa 90 anys, s'obria al servei l'estació de Liceu, en plena Rambla. Era la primera ampliació del Gran Metro de Barcelona, que avui forma part del traçat de la xarxa que coneixem com a línia 3.

L'any 1990 entrava en funcionament a les xarxes de metro i bus de TMB un nou sistema de pagament basat en la utilització de títols de transport amb banda magnètica que venia a substituir l'ús dels tradicionals títols resistius.

El Pegaso Viberti-Monotral 6035 va començar a circular per la ciutat l'any 1965 i va ser un dels models d'autobús més emblemàtics de Barcelona durant la dècada dels 60 i 70, uns anys en què el tramvia iniciava el declivi.

Algunes poblacions de l'àrea metropolitana de Barcelona estaven connectades amb el suburbà, però no va ser fins l'any 1985, amb el tram La Pau - Pep Ventura de la línia 4, que el metro va travessar el riu Besòs per segona vegada i va incloure Sant Adrià i Badalona en el seu mapa.

L'any 1954, fa sis dècades, van començar a retirar-se del servei a Barcelona dues sèries de vehicles molt emblemàtiques de l'antiga Companyia General d'Autobusos (CGA): els cotxes de la sèrie 201-244 i els Laffly de la sèrie 251-260.

El 20 de gener de 1975 s'inaugurava el tram de la línia 3 entre les estacions de Zona Universitària i Tarragona coincidint amb les celebracions dels 50 anys de l'entrada en servei del Gran Metro.

Amb motiu del seu 90 aniversari, la Fundació TMB i l'Ajuntament de Barcelona han editat un llibre de prop de 200 pàgines que proposa un recorregut per les diferents etapes de la història del suburbà barceloní.

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB