Lídia García, donaTech
MILLORA “Els estudis tècnics et proporcionen i/o ajuden a desenvolupar habilitats que t'obren portes per accedir a treballs que aporten solucions i millores que afecten directament la societat”
La Lidia García Llamas és una de les nou dones professionals de TMB que protagonitza la campanya DonesTech per a noves destinacions que s'està exposant al passadís de connexió de la L5 i FGC de l'estació de metro Diagonal.
La Lidia va entrar a TMB l'any 1993 com a delineant a la unitat d'Infraestructura i Obres. Al llarg d'aquests anys ha passat per diferents llocs de responsabilitat dins de la mateixa unitat i actualment és la responsable de projectes d'arquitectura.
Ets arquitecta tècnica en execució d'obres per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Per què vas triar aquests estudis a la UPC?
Quan va arribar l'hora de triar estudis, tot i que fins a aquell moment volia estudiar belles arts, vaig prioritzar la sortida professional i vaig triar uns estudis pràctics i tècnics, en els quals pogués fer el que m’agrada fer, analitzar i solucionar problemes.
Arquitectura tècnica em va semblar que s'ajustava bastant a les meves expectatives, perquè, a part de tenir un gran ventall d'atribucions professionals, dins del pla d'estudis hi havia matèries que m'agradaven especialment, com dibuix tècnic i artístic.
Què t’han aportat els estudis politècnics i la professió a la teva vida professional? I a la vida personal?
Els estudis m'han donat una base, eines per trobar una feina que encaixi amb les meves expectatives, en el meu cas dins del món de la construcció, especialitzant-me en l'arquitectura d'estacions ferroviàries.
En la meva vida personal m'han aportat facilitat per afrontar problemes i a vegades, partint d'una idea, dissenyar i acabar construint petites coses.
Recomanaries els estudis politècnics a joves? I la teva professió a TMB?
Els recomanaria totalment, els estudis tècnics et proporcionen i/o ajuden a desenvolupar habilitats que t'obren portes per accedir a treballs que aporten solucions i millores que afecten directament la societat.
Una de les coses interessants de la meva professió a TMB és que et permet treballar amb persones de molts àmbits diferents de l’empresa (operació, manteniment, àrea client, altres departaments de projectes, etc.) i d'altres empreses externes i/o administracions com la Generalitat, l'Ajuntament, constructores i enginyeries.
Com creus que els estudis/professió poden contribuir a millorar la vida de les persones, en definitiva, a construir una societat millor?
Bé, crec que és important dedicar-te professionalment a allò que t’agradi, dediquem molt temps de la nostra vida a la feina, i és important sentir-te a gust i realitzat amb allò que fas.
En el meu àmbit a l’empresa, coordinar el seguiment de la redacció de projectes i l'execució d'obres de noves estacions i millora d'accessibilitat a les estacions de la xarxa em permet contribuir a millorar, entre altres, les condicions de seguretat i l'accessibilitat i facilitat de manteniment de les estacions.
Vols afegir alguna cosa més?
Crec que el fet de ser dona no hauria de suposar mai un impediment per ser allò que vulguis ser. Per sort, en aquest sentit, la societat està evolucionant molt.
El meu cas no és gaire representatiu pel que fa a masculinització de la professió, perquè quan jo estudiava a arquitectura tècnica hi havia força dones, i tot i que quan vaig entrar a l'empresa a Estudis i Projectes només hi havia dues dones més, una d'elles era cap de la Unitat d'Infraestructura i Obres.