L’Ana, participant dels tallers del PAD

INTERESSANT “Els tallers són una manera de mantenir físicament el vincle amb la companyia, amb les relacions interpersonals. Crec que aquest és el seu aspecte més interessant.”

Redacció / 16.01.23 - 10:07h

L’Ana Marín, responsable d’administració i remuneració del personal fora de conveni, s’ha jubilat parcialment fa uns mesos i, com usuària del Programa d’Ajuda a la Desvinculació, PAD, assistint a un dels tallers organitzats, ens comenta les seves impressions del Programa.

Què t’ha semblat el taller?

Després d’uns quants mesos d’haver passat a la situació de jubilació parcial, anar al taller ha significat un retrobament del contacte no laboral amb l’empresa. Tornar a unes instal·lacions de TMB, coincidir amb companys i companyes i xerrar de manera distesa i relaxada, ha estat una mica estrany al principi. Estava a TMB, però no anava a treballar!

Ha complert l’objectiu que esperaves?

Al principi pensava que el taller seria una extensió o complement als vídeos, que trobo molt interessants. A mesura que es desenvolupava el taller, vaig veure que es tractava sobretot de compartir vivències i experiències, de com ens sentim i de quines expectatives tenim en la jubilació. Vaig trobar que es quedava una mica curt de temps. Deu ser perquè quan ens trobem a gust en un lloc, el temps passa volant!  

Què t’està semblant el PAD?

M’agraden molt els vídeos.  Ens confirmen i ens mostren allò que intuïm sobre el que és el trànsit a una nova etapa vital. És allò de veure’l i  de vegades dic:  “Ah! És veritat”.  En la meva opinió, són una bona eina de suport a la reflexió. Tot no és evident, ni ho sabem tot. Ens pensem que sí, però es van presentant situacions, sentiments, emocions, obstacles, etc. en què no hem pensat o que no entenem. Si algú, de forma entenedora et va visualitzant què pots trobar-te en aquest viatge,  pot ajudar-te a pensar-hi  i, sobretot, a preparar-te emocionalment.

Què destacaries del Programa?

Com he dit abans, sobretot els vídeos. No he assistit encara a les conferències i no en puc opinar. Els tallers són una manera de mantenir físicament el vincle amb la companyia, amb les relacions interpersonals. Crec que aquest és el seu aspecte més interessant.

El  recomanes? Per què?

El recomano, principalment, per iniciar-lo abans d’accedir a la situació de jubilació parcial per dos motius. Primer, perquè quan et jubiles, desitges molt disposar del teu temps i se t’obren de cop unes llargues vacances. Mentalment, has fet un canvi i costa una mica més plantejar-se les ’assistències

Ara que fa uns mesos que estàs en la “nova situació”, és fàcil adaptar-se a ella? T’han ajudat les eines que expliquen en el PAD?

Cada persona és un món, i hi ha infinitat de circumstàncies diferents personals, de salut, familiars, econòmiques.  Saber per endavant que tota la teva vida canviarà en tots els seus àmbits, és molt útil per a l’adaptació. En això és útil el PAD.  En el meu cas, tenia molt clar que em prendria uns mesos sabàtics per estar més amb la família, viatjar, fer el que no havia pogut fer abans per manca de temps, i fins i tot no fer res! Però alhora hi ha hagut simultàniament, una mica de desorientació. Tenia un cert  buit, necessitava planificació de què fer amb el meu temps i no deixar-ho a la improvisació. Veient els vídeos vaig reafirmar que això era una sensació normal i que no havia de ser una preocupació

Deixar de treballar no té perquè significar deixar de contribuir a la societat, es pot continuar aportant, no? Estàs fent alguna cosa?

Encara no. Com deia, de moment, estic gaudint de la nova situació en l'àmbit personal i familiar. Potser l’any vinent comença amb algun voluntariat en el barri.

Ens dones algunes idees per no avorrir-nos

Jo no m’avorreixo. No us ho creureu, però tinc agenda de jubilada!. Intento mantenir-me activa anant a nedar i fent altres tallers el centre cívic, faig activitats amb les meves filles, comparteixo més temps amb la família, faig escapades, i  descanso quan el cos avisa que cal fer-ho! Hi ha tanta oferta, per exemple, en els centres cívics, que qualsevol pot trobar quelcom al seu gust.

Programa d’Acompanyament a la Desvinculació

TMB va iniciar al mes de juny una sèrie de conferències i tallers, emmarcades  dins del Programa d’Acompanyament a la Desvinculació, PAD, (link accés al PAD) amb l’objectiu de donar suport, tant en els tràmits administratius com en les qüestions de caràcter emocional i de gestió personal, a tot el personal de plantilla de la companyia que està en procés de jubilació. En aquests cinc mesos s’han realitzat dos tallers i tres conferències a les quals han assistit personal que es troba en aquesta situació.

El programa aborda l’aspecte més personal i emocional i en ell es convida a la persona a fer un viatge per una sèrie d’etapes-estacions on a cadascuna d’elles l’apropa al seu destí que és una jubilació joiosa. Per ajudar a arribar a aquest destí el projecte consta de quatre seccions:

Vídeos: que es publiquen mensualment i són de curta durada

Blog: darrere d’unes històries que es publiquen mensualment, la finalitat és generar xarxa i  que tots es puguin nodrir dels comentaris i aportacions personals

Tallers: és un espai grupal per compartir assessorat per professionals.

Conferències: és un espai (presencial + en línia) de la mà d’un expert facilita eines i habilitats per gaudir d’aquesta nova etapa.

Compartir

Informació relacionada

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB