Haidé Rius, donaTech
MILLORA “Escollir l’especialitat de transports i mobilitat m’ha aportat l’al·licient de poder incidir en la millora de la societat d’una manera directa i visible”
L'Haidé Rius Salvany és una de les nou dones professionals de TMB que ha protagonitzat la campanya DonesTech per a noves destinacions, que s'ha exposat al llarg del mes passat al passadís de connexió de l’L5 i FGC de l'estació de metro Diagonal.
L'Haidé va entrar a TMB el juliol de l'any 2018 i és la responsable de projectes transversals de TMB.
Ets enginyera de camins, canals i ports i enginyera tècnica d’obres públiques, especialitzada en construccions civils per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona, ETSECCPB, i màster en logística, transport i mobilitat per l’escola tècnica superior d'enginyeria industrial de Barcelona, ETSEIB, tots tres de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Per què vas triar aquests estudis d'enginyeria?
En el moment d’escollir els estudis universitaris m’interessaven temàtiques molt diferents, però sabia que volia fer una carrera tècnica. Vaig escollir els estudis per curiositat i atreta per l’ampli ventall d’àrees a les quals podia arribar a dedicar la meva carrera professional.
Va ser quan estava en un programa d’intercanvi cursant Ponts i Camins quan vaig descobrir l’especialitat de transports. Vaig centrar els meus estudis en aquesta especialització i, posteriorment, la meva carrera laboral.
Què t’han aportat els estudis politècnics i la professió a la teva vida professional?, i a la vida personal?
Els estudis m’han aportat coneixements, però el que valoro més del pas per la universitat són les capacitats adquirides, molt valuoses tant en el terreny professional com en l’àmbit personal.
En el meu cas, la vida professional i personal van molt lligades, i ambdues m’han aportat reptes, aprenentatges, oportunitats de conèixer altres països i, sobretot, de nodrir-me de la gran varietat de persones amb les quals he coincidit.
Recomanaries els estudis politècnics a joves?, i la teva professió a TMB?
La veritat és que recomanaria que, si tenen l’opció, es formessin en allò en què tinguin interès, siguin els estudis que siguin, ja que ens trobem en un moment d’incertesa i molt canviant. No ha de ser gens fàcil.
En la meva època aquest tipus d’estudis eren una garantia de seguretat i estabilitat laboral, però ara ja no és així. La vida dona moltes voltes i sempre s’és a temps d’adaptar-se als nous temps i canviar de rumb.
Com creus que els estudis/professió poden contribuir a millorar la vida de les persones, en definitiva, a construir una societat millor?
En el meu cas, escollir l’especialitat de transports i mobilitat m’ha aportat l’al·licient de poder incidir en la millora de la societat d’una manera directa i visible.
Per mi aquest era un tema important i, per aquest motiu, vaig buscar un gir professional per passar de temes més de consultoria com planificació, estudis i redacció de plans a projectes d’implantació.
Vols afegir alguna cosa més?
Les carreres politècniques tenen fama de ser carreres difícils i d’homes.
L’índex de matriculació de dones del curs 20/21 a la UPC va ser del 27,4%. Probablement, és superior al que hi havia quan jo vaig cursar els estudis, però segueix sent baix. Aquí queda molta feina per fer i és la base perquè els percentatges també canviïn en el món professional.
Però soc positiva i confio a veure la igualtat laboral feta una realitat.