Cristina Flé, metgessa del treball a TMB i protagonista del vídeo “L’efecte Matilda”
CONFIANÇA “Tenir un elevat grau d’autoconfiança, d’autoestima, de creure en la capacitat que tenim per a aconseguir assoliments evitant influències d’estereotips”
La Cristina Flé Gracia, va entrar a TMB el gener de l’any 2018 com a metgessa del treball i és la protagonista de la peça audiovisual que TMB ha preparat per a celebrar el “Dia Internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència”, diumenge 11 de febrer, i que aquest any ha dedicat a explicar l’efecte Matilda.
“Es coneix com a efecte Matilda a la discriminació i prejudici que es produeix en contra dels assoliments de les dones científiques, les aportacions de les quals solen atribuir-se als homes.”
És trist que en el segle XXI tinguem un dia per recordar que les nenes i les dones han de tenir accés a la ciència. Continuem parlant de desigualtat de gènere en totes les matèries i disciplines. Què et vas trobar en començar els teus estudis de Medicina?
Durant els meus anys d’estudiant de Medicina érem més dones que homes a les aules. No obstant això, la major part dels professors i responsables metges dels hospitals on realitzava les pràctiques de la carrera eren homes.
La falta de referents femenins en el món de la ciència és un dels problemes més comuns entre les nenes, però no és el cas de la medicina que, des de fa anys té un número més alt de dones que d’homes en el món sanitari. Malgrat això certs àmbits de la sanitat contínua estant copats per homes.
Actualment, en Medicina, i en el sector sanitari en general, la majoria som dones. En canvi, no s’ha aconseguit un increment proporcional en càrrecs de direcció ni d’autoritat en aquest àmbit. També la base bibliogràfica de referència de la nostra professió està, enormement dominada per autors masculins.
Anem pel bon camí i aviat deixarem de commemorar el “Dia internacional de les Dones i les Nenes a la Ciència”?
Crec que estem navegant en el bon sentit, hi ha molts aspectes que a poc a poc estan canviant, però hem de continuar construint una societat amb igualtat d’oportunitats, sense estereotips ni prejudicis. Encara queda molt per avançar i hem de continuar treballant per a aconseguir-ho.
Per què vas triar medicina?
Per vocació sense dubte. M’ha servit molt l’exemple del meu pare, que també és metge. He pogut observar molt de prop des de la meva infància com és dedicar la vida a la salut, a conèixer en profunditat les malalties per a poder ajudar als altres.
Quina és la teva feina a TMB?
Soc metgessa del treball. Al nostre departament efectuem fonamentalment tasques de vigilància de la salut per a la plantilla de TMB, realitzem exàmens de salut de diferents tipus, aplicant protocols mèdics específics en funció dels riscos de cada lloc de treball, determinem aptituds mèdiques, avaluem mèdicament a treballadores i treballadors especialment sensibles, realitzem diverses i molt variades campanyes de promoció de la salut, ajudem i assessorem amb programes d’ajuda mèdica quan se'ns sol·licita, etc. El nostre treball implica una interacció multidisciplinària amb la resta d’integrants del servei per a, d’aquesta manera, ajudar més eficaçment i completa a la plantilla en aquesta labor tan important com és la salut laboral.
Quins aspectes trobes més gratificants i interessants en el teu rol com a metgessa del treball?
La labor de contribuir a millorar la salut laboral de les persones que visito cada dia, d’una manera individualitzada, pròxima i tan humana com sigui possible. També tenir la possibilitat d’impactar positivament en la qualitat de vida dels treballadors i treballadores. És molt gratificant poder ajudar a les empleades i empleats en la mesura de les meves possibilitats com a metgessa del treball.
Ens preocupen més per la salut les dones vers als homes?
Jo personalment no he apreciat diferències en aquest sentit. Dones i homes poden estar igual de preocupats pel seu estat de salut i el dels seus congèneres. No obstant això, factors com l’edat, l’entorn, l’estil de vida i experiències personals crec que poden influir més en aquesta inquietud.
Com és d’important el paper de la metgessa del treball en la promoció de la salut i el benestar dels empleats?
El nostre paper és fonamental en aquests aspectes. Educar en salut, proporcionar informació en hàbits saludables i col·laborar en la implantació de mesures que poden ajudar a prevenir patologies suposen gran part del nostre dia a dia. Dins del marc d’empresa saludable des del departament de Medicina del Treball impulsem diverses campanyes de promoció de la salut, com el programa de prevenció de patologia prostàtica, el de prevenció precoç de càncer de còlon i recte, el programa de promoció de la salut cardiovascular, el programa de promoció d’hàbits i nutrició saludable, el de prevenció de dolor d’esquena, el programa de suport i ajuda mèdica en trastorns de la dependència, etc.
Quins consells donaries a les dones que aspiren a seguir la carrera de metgessa d'empresa?
És imprescindible tenir un elevat grau d’autoconfiança, d’autoestima, de creure en la capacitat que tenim per a aconseguir assoliments evitant influències d’estereotips. Tenir persistència per a poder enfrontar-se a qualsevol desafiament. Mantenir sempre un esperit de superació, de constància, d’estar sempre disposades a estar en un continu aprenentatge, a actualitzar-se, a desenvolupar habilitats de comunicació, a treballar l’empatia amb el/la pacient. I obtenir l’equilibri òptim entre vida personal i professió per pròpia decisió, sense deixar-se influir per tercers.