Dissabte, 24 d'octubre de 2020

Potser avui no toca, però somriu

 

Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona

Potser avui no toca, però somriu

Sovint sembla que cal divertir-se o que cal participar de les festes i activitats socials que marca el calendari, però, de vegades, el cos i els ànims no acompanyen. 

Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 08.09.15 - 12:10h

Aquests moments socials i familiars poden fer més evidents problemes en l'estat emocional que afecten directament les relacions de parella, familiars o laborals.

És per això que és un bon moment per revisar algunes pautes que ens poden ajudar a resoldre els problemes que alteren l'estat emocional:

  • Pren consciència del problema. 
  • Analitza, comprèn i intenta explicar racionalment els teus sentiments i com t'afecten.
  • Reconeix la part de responsabilitat que et correspon. 
  • Comparteix el problema amb les persones implicades, si és possible, i valora l'interès a solucionar-lo. Si hi ha acord, parleu de quines coses podeu fer per canviar la situació.
  • Fes servir els recursos personals propis i demana ajuda als amics i la família. 

Mantenir bones relacions afectives també és un exercici que requereix motivació, flexibilitat, planificació, esforç per escoltar, comprensió i capacitat d'empatia i perdó. L'estrès, els problemes familiars o laborals, les pèrdues que afrontem a l'edat adulta, tots són factors de risc que poden influir negativament en la salut i en com ens relacionem amb el món.

Les teves relacions socials són les que donen sentit a la vida de les persones, afavoreixen la identitat i el significat, cosa que anima a mantenir les pràctiques de cura de la salut i a continuar vivint. Una bona comunicació amb el teu entorn afavorirà la bona salut i un control millor de les situacions difícils. 

Cal intentar, doncs, pensar en positiu, ja que això t'ajudarà a fomentar l'autoestima i totes aquelles habilitats socials que faran que recuperis les ganes de participar i compartir moments personals, familiars i socials.

Si vols saber quines són les habilitats socials i de comunicació bàsiques fes clic aquí.

Si perceps que estàs trist o desanimat la major part del temps, sense haver patit alguna circumstància adversa que ho motivi, o si creus que pots estar patint un trastorn mental, consulta el programa de suport personalitzat al Servei de Prevenció (88077; previsalut@tmb.cat).

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB