Dimarts, 3 d'agost de 2021

Com podem prevenir el càncer?

 

Com podem prevenir el càncer?

Podem fer moltes coses per prevenir el càncer. Al voltant d'un 50% dels casos de càncer, segons l'Organització Mundial de la Salut, es podrien evitar mantenint hàbits de vida saludables.

Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col·laboració amb l'Associació Espanyola contra el Càncer, AECC / 30.09.19 - 12:14h

Per això, a l'Associació Espanyola Contra el Càncer treballem per prevenir aquestes malalties i posar a la teva disposició tota la informació que necessitis. No trobes que val la pena intentar-ho? En aquest post et proposem sis pautes de salut bàsiques amb les quals podràs allunyar molts tipus de càncer.

  • No fumis. Sabies que hi ha 15 tipus diferents de tumors que estan directament relacionats amb el consum de tabac? El càncer més relacionat amb el tabac és el de pulmó, però a més n'hi ha una alta incidència de larigne, orofaringe, bufeta, pàncrees, boca, esòfag, fetge i vies biliars i estómac, entre altres. Per tant, una vida sense fum és el primer pas per portar una vida saludable que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) inclou en el seu Codi Europeu Contra el Càncer. 
  • Evita el sobrepès i l'obesitat. Modera el consum de greixos i augmenta sense tallar-te la ingesta de verdures, fruites i hortalisses. Hi ha evidències científiques que una dieta rica en fruita i verdura i pobra en greixos, així com evitar l'obesitat i fer exercici físic, són costums que poden protegir contra determinats càncers. Per què? Doncs perquè aquests aliments constitueixen una important font de minerals, vitamines i elements que actuen com a antioxidants, que prevenen el càncer (sobretot els de còlon, endometri, mama i recte) i les malalties coronàries. El motiu és que són aliments reguladors del trànsit intestinal gràcies al seu elevat contingut en fibra, i a més contenen provitamina A, vitamina C i folats.


Les racions recomanades són: 

  • Fruita: 2 o 3 racions diàries. 
  • Verdura: 2 o 3 raciones diàries. 
  • Llegum i patates: 1 ració diària.
  • Cereals: 2 o 3 racions diàries.

 

  • Practica exercici de forma regular. La pràctica diària d'exercici t'ajudarà a sentir-te bé, estar en forma i reduir el risc de patir alguns tipus de càncer. A més, l'exercici fa que el cos produeixi endorfines, unes substàncies químiques que ens fan sentir en pau i feliços. Però no pensis que cal apuntar-se a un gimnàs o participar en una lliga de futbol. Es tracta de petits gestos que no exigeixen massa esforç. El mínim que recomana l'OMS és mitja hora d'exercici moderat. Això pot suposar treure a passejar el gos mentre camines  a bon ritme, baixar una parada d'autobús abans quan vas a la feina... Després pots anar augmentant les distàncies i esforços segons la teva capacitat o incorporar algun tipus d'exercici més intens (esport, ball, gimnàstica...).
  • Evita el consum d'alcohol. Malgrat que el millor per a la prevenció del càncer és evitar completament les begudes alcohòliques, l'alcohol lamentablement és una droga molt acceptada a la nostra societat i és responsable de molts problemes de salut, entre els quals el càncer de fetge, boca, esòfag, laringe i estómac. Podem plantejar-nos disminuir el nostre consum d'alcohol. Ens hi pot ajudar no tenir begudes alcohòliques a casa o establir-nos "dies sense alcohol", per exemple de dilluns a divendres. No obstant, com comentàvem al principi, per a la prevenció del càncer la millor quantitat d'alcohol és zero.
  • Protegeix-te del sol. No oblidis que la pell té memòria i que les cremades provocades pel sol són lesions agressives que, de manera reiterada i a llarg termini (20-30 anys) poden derivar en un càncer. Per això, uns bons hàbits d'exposició al sol des de la infància són clau. Fes servir roba i complements adequats per protegir la pell, busca l'ombra i no t'exposis al sol innecessàriament, i posa't crema solar tot l'any.
  • Finalment, si ets dona, fes-te citologies a partir dels 25 anys. El ginecòleg no mossega! 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB