Imatge de saferinternetat a Pixabay
Imatge de saferinternetat a Pixabay

Abans de compartir, compta fins a 10

Quan compartim spam o notícies falses contribuïm a enrarir el debat públic. Si el que difonem afecta de forma greu la privacitat de terceres persones, fins i tot podem estar cometent un delicte.

Carme Becerra / 29.03.23 - 16:09h

Recordes quan no existia Internet i el correu físic estava present en el dia a dia? Potser vas rebre a la bústia una cadena de missatges del tipus “Si reenvies aquesta carta a 10 persones abans de demà, en una setmana la fortuna trucarà a la teva porta”. Algunes eren més sinistres i, en comptes de prometre bona sort, amenaçaven amb càstigs si trencaves l’enviament. Hi vas participar? Potser una vegada, però segurament no més.

Quan participar a difondre informacions falses, llegendes urbanes o supersticions requeria un esforç (anar a buscar sobres, segells i una bústia on tirar la carta) hi havia temps per reflexionar. L’aparició del correu electrònic i, sobretot, de WhatsApp ha reduït l’esforç al mínim, i també la reflexió. 

Vulneracions de privacitat

Les fake news han trobat una via perfecta de disseminació en la missatgeria instantània. Tant és així, que WhatsApp va començar a avisar (l’any 2019) de quins missatges havien estat reenviats moltes vegades.

Quan col·laborem (voluntària o involuntàriament) en la difusió d’spam i notícies falses, podem perjudicar la reputació de particulars, empreses o institucions. Per aquest motiu, algunes companyies, com és el cas de TMB, tenen en compte aquesta possibilitat en documents com el Codi ètic i de conducta.

Així mateix, quan difonem textos, àudios, imatges o vídeos amb contingut personal sensible podem estar vulnerant la nostra privacitat o la de tercers. WhatsApp (i d’altres aplicacions similars) atorguen una falsa sensació d’intimitat respecte al que publiquem a una xarxa social (com TikTok o Twitter, per exemple). Encara que compartim el contingut amb una única persona de confiança, sempre hi ha el risc que acabi en mans d’un tercer o en un grup multitudinari.

Incórrer en un delicte

En els darrers temps, sovintegen les notícies sobre la difusió de vídeos de contingut sexual sense l’autorització de les persones que hi apareixen. Aquesta conducta, a banda de les implicacions ètiques que comporta, pot suposar incórrer en una infracció amb conseqüències legals.

Si s’entén que pot vulnerar la intimitat i la dignitat de les persones, podem parlar d’un delicte que pot arribar a comportar penes de presó. En alguns casos, s’hi podria afegir una multa per part de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD).

Quan la persona afectada ets tu

Resumint, quan reps contingut que pot fer creure en bulos o que atenta contra la dignitat d’altres persones, trenca la cadena: no comparteixis. En alguns casos, pot ser d’utilitat comunicar la situació a les autoritats. Recorda que participar en la difusió pot tenir conseqüències greus també per a tu.

I si ets tu la persona afectada? Aquest article de l’AEPD explica quines mesures preventives pots prendre i també a qui dirigir-te en cas que volguessis reportar o denunciar el contingut. I, com dèiem al títol de l’article, abans de compartir, compta fins a 10.

Compartir

Informació relacionada

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB