L'estrès, un factor de risc cardiovascular
Estàs molt estressat últimament? Certes situacions que vivim tenen un impacte negatiu en la nostra salut. Un d'ells és l'estrès, un factor de risc que s'ha demostrat que pot desencadenar malalties cardíaques.
L'estrès és una reacció normal i sana del cos que ajuda a afrontar els petits canvis quotidians i les situacions excepcionals o difícils de la vida. Quan l'estrès és continuat i mantingut durant molt de temps passa a ser un problema per a la salut, com també ho són el sedentarisme, portar una dieta inadequada o fumar, uns hàbits de vida que sovint s'adquireixen arran de patir grans nivells d'estrès.
L'estrès es manifesta amb senyals de malestar emocional (ansietat, tristesa, irritabilitat constant, cansament, insomni, deixar coses a mig fer, veure-ho tot negatiu, la depressió, la incapacitat de concentració i relaxació, dificultat per pensar de forma lògica i prendre decisions, sensació d'incomprensió, disminució del gaudi a la feina, etc.) i també amb senyals de tensió física (sentir-se amb els nervis a flor de pell, un nus a l'estómac, patir trastorns digestius, tensió muscular, sudoració, palpitacions, mal de cap, de cervicals o d'esquena).
Se sap que l'estrès està relacionat amb el desenvolupament de malalties cardiovasculars i pot provocar problemes de salut:
- Augmenta l'acció del que s'anomena sistema nerviós simpàtic del cos humà. Aquest s'encarrega d'activar els nervis que actuen en diferents parts del cos, com per exemple al múscul cardíac o a les parets dels vasos sanguinis. Això pot alterar la teva pressió arterial.
- La sang és més propensa a coagular-se, de manera que és més fàcil que es produeixin coàguls que, arribats a un punt, poden acabar obstruint el flux de sang a través d'alguna vena o artèria.
- A més, per combatre l'estrès, les persones som més susceptibles a adoptar hàbits com el tabaquisme o el consum excessiu d'alcohol, dos factors de risc cardiovascular.
Actua: tracta l'estrès
Hi ha situacions més propenses a generar-te estrès, com ara els canvis personals o professionals, els naixements o pèrdues de persones properes, les relacions personals conflictives, viure de prop una malaltia o un accident, el clima laboral, el clima familiar, un acomiadament laboral, haver de cuidar els altres, etc.
Per poder afrontar episodis d'estrès de manera ràpida és important que identifiquis quina és la teva reacció davant un nivell d'estrès determinat. Hi ha moltes maneres d'afrontar les situacions d'estrès i segurament no n'hi ha una de bona per fer front a totes les situacions estressants ni serà útil per a tothom igual. L'afrontament és un procés que canvia i no hi ha un tipus d'afrontament universalment bo o dolent. Una manera d'afrontar és efectiva en funció de la persona, de la situació i de la relació entre totes dues coses.
Tot i això, hi ha algunes estratègies bàsiques i senzilles que et poden ajudar a tractar l'estrès, com ara:
- Descarrega la tensió física utilitzant alguna tècnica de relaxació, massatge, respiració abdominal i profunda, passejant, escoltant música, descansant... Els exercicis de tensió-relaxació muscular ajuden a relaxar la ment.
- Si hi ha una decisió que et causa estrès especialment, distancia-te'n emocionalment per poder reflexionar i analitzar amb calma les decisions que prendràs.
- Aprèn a delegar i compartir amb els altres les responsabilitats.
- Gaudeix de la vida, introdueix en el teu dia a dia les coses i els moments que t'aportin benestar, alegria, bon humor, tranquil·litat i pau.
- Busca suport social per obtenir informació, consells o simpatia i comprensió per compartir el problema. Pots recórrer a un professional de la salut.
Si consideres que la situació que vius et supera, contacta amb el personal sanitari del Servei de prevenció, et podem ajudar! (extensió 88077).
Per mantenir l'estrès a ratlla és important que segueixis uns hàbits saludables, especialment en l'alimentació, el descans, el son i l'activitat física.
Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com