L'Espai Mercè Sala s'endinsa en un viatge sostenible
La sala d'exposicions de TMB recull les dades més rellevants de la contribució del transport públic a la millora ambiental. La mostra detalla l'aportació de l'empresa a la reducció de consums, emissions contaminants i residus.
L'Espai Mercè Sala, la sala de la Fundació TMB al metro, acull fins a finals de novembre l'exposició “TMB en acció. Un viatge sostenible”, una síntesi dels principals problemes ambientals del món actual amb el detall de la contribució que el transport públic col·lectiu està fent a Barcelona per afrontar-los i guanyar així un futur millor.
Amb dades abundants, sovint tractades en format d'infografia, l'exposició aborda els principals reptes que les ciutats tenen plantejats en matèria de sostenibilitat, pel que fa a la qualitat de l'aire, l'ús racional de l'aigua, el consum d'energia i la gestió dels residus. En cada àmbit s'explicita l'esforç que està fent el transport públic de Barcelona i la seva àrea metropolitana per aconseguir fites ambicioses d'estalvi i millora ambiental en benefici del conjunt de la societat, per exemple reciclant aigua, reconvertint la flota d'autobusos o recuperant energia de la frenada dels trens.
TMB practica la compra verda
Un apartat especial de la mostra explica com TMB aplica aquests principis al seu comportament com a organització: com busca els beneficis ambientals en la planificació de xarxes, com prioritza els productes verds en les compres i com fa que el manteniment jugui a favor del medi.
En aquest sentit, per exemple, a la mostra es pot veure com el consum d'energia de TMB s'ha reduït, del 2010 al 2014, en gairebé 38 milions de kWh, que equival a l'energia que consumeixen 4.000 llars durant tot un any. En els últims 4 anys també s'ha aconseguit disminuir el consum d'aigua en un 28%. A TMB de cada 10 litres que s'utilitzen quan es renten els busos i els metros, se'n reutilitzen 8.
La protecció del medi és un dels eixos vertebradors de les polítiques estratègiques de TMB, com es desprèn del seu Pla Director de Sostenibilitat Ambiental.
I tu, què fas?
A la mostra també se suggereixen accions que els ciutadans poden fer, individualment o en família, per contribuir a l'objectiu de la ciutat sostenible.
El visitant podrà conèixer aspectes que afecten la seva vida quotidiana i saber, per exemple, que cada minut que deixa l'aixeta oberta gasta entre 12 i 14 litres d'aigua, i que si hi incorpora un filtre pot arribar a estalviar entre 8 i 9 litres.
S'hi apunta també que si tothom que va a la feina amb cotxe hi anés amb transport públic, es deixarien d’emetre 1.440 kg de CO2 a l'any, i que a l'hivern és convenient regular el termòstat a 20˚C, i a l’estiu a 25˚C, així com, sempre que es pugui, utilitzar el programa de la rentadora en fred. Una rentada a 90ºC consumeix quatre vegades més que a 40ºC.
I és que, com deia l'escriptor i pensador polític britànic Edmund Burke, “ningú no pot cometre un error més greu que aquell que no va fer res perquè només podia fer una mica”.