Grans ciutats europees criden a recolzar el transport públic

El Grup de Grans Metròpolis europees, del qual forma part Barcelona, ha fet una crida als governs estatals i a les institucions comunitàries perquè augmentin el suport al transport públic com un instrument clau de la lluita contra la crisi.

Redacció / 28.05.13 - 15:53h

Els operadors de transport públic de deu grans ciutats europees s'han reunit a Ginebra, amb motiu del 60è Congrés de la UITP, i han emès una declaració en què remarquen la importància del sector en termes d'ocupació i potencial per contribuir a un creixement sostenible. Per això insten els dirigents estatals i comunitaris a considerar el transport urbà com "un dels pilars del pacte europeu pel creixement acordat per la Unió Europea el juny del 2012".

Les ciutats presents a Ginebra en representació del Grup de Grans Metròpolis (format el 1999) són Barcelona, Brussel·les, Berlín, Budapest, Lisboa, Londres, Milà, París, Roma i Viena. Junt amb Munic i Rotterdam, aquestes urbs sumen 50 milions d'habitants, i els seus operadors, amb 150.000 empleats en plantilla, mouen 40 milions de passatgers cada dia.

Element estratègic

Els membres del grup remarquen que el transport urbà ha de ser considerat un "element estratègic" de les polítiques de transport estatals i comunitàries, per la qual cosa necessiten un suport financer d'acord amb la seva influència econòmica i social i una consideració especial en el pròxim pressupost comunitari per al període 2014-2020.

És un fet que el 75% de la població europea es concentra a les ciutats, i la perspectiva és que arribarà al 85% el 2050. Això comporta uns costos de congestió i contaminació que s'estimen en un 1% del producte interior brut, a causa de l'ús excessiu del vehicle privat. En contrast, el transport públic és "una eina poderosa de creixement sostenible i creació d'ocupació estable", a més d'un element clau d'una "política industrial centrada en l'excel·lència europea" en el context dels mercats globalitzats.

Els representants del Grup de Grans Metròpolis a la trobada de Ginebra / Jean François Mauboussin (RATP)
Els representants del Grup de Grans Metròpolis a la trobada de Ginebra / Jean François Mauboussin (RATP)

Compartir

Informació relacionada

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB