Una passejada per 90 anys de vida subterrània
Una iniciativa innovadora vol donar a conèixer la història del metro de Barcelona mitjançant visites guiades per les línies i estacions més antigues i significatives de la ciutat, amb motiu del 90è aniversari del suburbà.
A partir del 20 de setembre, CultRuta, empresa especialitzada en itineraris temàtics per Barcelona, n'afegirà un de nou a la seva abundant oferta de rutes per la ciutat. I aquest cop toca visitar el subsòl, concretament recórrer la història del metro de Barcelona, ara que aquest entranyable mitjà de transport celebra el seu 90è aniversari.
L'original itinerari, que compta amb la col·laboració de TMB, forma part del programa d’actes de la commemoració dels 90 anys de la inauguració del metro. El passeig proposa un recorregut d’estació en estació, majoritàriament per les primeres línies inaugurades, el Gran Metro (actual L3) i el Transversal (avui dia, L1).
Les estacions que es visiten al llarg de l'itinerari són Catalunya (L1 i L3), Fontana, Passeig de Gràcia (L4), Barceloneta, Urquinaona (L1), Universitat (L1), Rocafort i Espanya (L1).
‘BCN subterrània: històries del metro’ és un recorregut de dues hores documentat i guiat per Manuel Marina, aficionat del metro i guia professional, i organitzat per CultRuta, on es fa un repàs pels espais i racons d’aquest mitjà de transport tan singular, en paral·lel a la història de la ciutat (de superfície). Des de tècniques d’excavació i construcció dels túnels fins a la decoració i retolació de les estacions, sense oblidar l'ús de certes estacions com a refugis antiaeris durant la Guerra Civil o els mites de les estacions fantasma.
Per a joves i grans
Segons el guia, Manuel Marina, hi ha dos tipus de persones que fan aquesta ruta: "Els joves als quals interessa la història del metro i la gent gran que d'alguna manera vol tornar al passat i el vol recordar. Aquest itinerari vol retre un petit homenatge als 90 anys de vida del metro". En definitiva, un recorregut ple d'històries, d'anècdotes i curiositats tan singulars com les plaques commemoratives ben visibles a les estacions de Catalunya i Espanya o l'existència en el passat de dutxes municipals i una barberia a Urquinaona.
Al mes de juny es van fer quatre rutes de prova i van funcionar tan bé que ara se n'organitzen de manera regular fins al novembre. La ruta es fa cada dissabte a les 10.30 hores, en català i castellà, en grups d'un màxim de 20 persones. Les entrades es poden adquirir als webs de CultRuta i del club TR3SC.