L'estació de Marina l'any 1933 / Arxiu TMB
L'estació de Marina l'any 1933 / Arxiu TMB

L’estació de metro de Marina arriba a octogenària

L’estació de Marina de la línia 1 de metro de Barcelona es va posar en servei l’1 d’abril de 1933, ara fa 80 anys, quan el llavors Metro Transversal es va prolongar des d’Arc de Triomf, que era terminal des del juliol del 1932.

Gustau Lamadrid / 27.03.13 - 11:26h

Lobra de prolongació del metro fins a Marina va ser realitzada pels ferrocarrils de la companyia del Nord i pagada per la companyia del Transversal gràcies al crèdit que li va atorgar l’Ajuntament el 18 de novembre de 1931.

El Transversal, que va ser la segona línia de metro que va funcionar a la Ciutat Comtal, aspirava a ser un tren d’enllaç entre els diferents centres ferroviaris de Barcelona. Així, l’equipament es va construir a sota del que havia estat la platja de vies de l’Estació del Nord, a 14,5 metres de fondària, amb un únic vestíbul i accessos des dels carrers de Marina i Almogàvers.

En aquesta estació els trens circulen per un nivell inferior, format per dues naus acoblades que fan que quedi una andana central entre les dues vies generals, tot i que separades per un mur en el qual hi ha quatre passos o punts de comunicació.

L’escala mecànica més llarga del metro

A causa de la profunditat, l’estació disposa de dues escales mecàniques, una d’11 metres que uneix el vestíbul i l’andana, i una altra, de 4,50 metres, que uneix el vestíbul amb l’accés del carrer Marina. La primera de les escales, la més llarga, havia estat originalment instal•lada el mateix any 1933, procedent de l’Exposició Internacional del 1929, i durant molt de temps va ser la de més longitud de la xarxa de metro. 

Aquest equipament va ser un dels elements més destacats en la inauguració de l’estació, com es recull en l’anunci de La Vanguardia d’aquell 1 d’abril de 1933: 


F.C. Metropolitano de Barcelona (Transversal). Esta Compañía se complace en poner en conocimiento del público que hoy sábado, día 1° de abril, se abrirá al servicio su nueva estación MARINA, situada en la calle del Doctor Robert (antes Marina), esquina Almogávares, muy cerca de la Plaza de Toros Monumental.
Atenta esta Empresa a procurar siempre la mayor comodidad en sus instalaciones a fin de corresponder al constante favor del público que utiliza sus servicios, ha decidido equipar su nueva estación con una escalera mecánica, que funcionará, a partir de hoy, día de la inauguración, durante todas las horas de servicio, que serán, desde dicho día en adelante,  de las 5'22 a las 22’30.”

Les escales mecàniques que hi ha ara a lestació ja són modernes i, a més, també compta amb un ascensor, de manera que laccés està totalment adaptat a persones amb mobilitat reduïda.

Imatge de la inauguració de Marina amb les autoritats / Arxiu TMB
Imatge de la inauguració de Marina amb les autoritats / Arxiu TMB
Imatge actual de les escales mecàniques de pujada i baixada / M. A. Cuartero
Imatge actual de les escales mecàniques de pujada i baixada / M. A. Cuartero

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Llocs
Servei
Infraestructura
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB