El Grup Atlètic de TMB
Treball en equip “Hem fomentat les relacions entre les persones” Salut “Vinculem la imatge de TMB a una activitat saludable”
El Grup Atlètic de TMB va néixer l'any 2010 arran de la campanya que va fer la Unitat de Sistemes de Participació per tal de dinamitzar i promoure totes aquelles iniciatives d'activitats de l'àmbit extralaboral que algun empleat/da tingués i que volgués donar a conèixer i compartir amb els altres, buscant un punt de trobada amb ells i donant a aquelles iniciatives amb més acceptació i participació una inicial empenta logística i un petit suport econòmic. Josué León va ser un dels membres fundadors del Grup Atlètic de TMB.
─Com va sorgir la idea?
─Ens van proposar crear un grup de treball per tal d'unificar diverses iniciatives que havíem fet diverses persones i que tenien com a nexe d'unió el fet que totes estaven vinculades al món de l'atletisme. En aquest grup inicial de treball, constituït, entre d'altres, per Francisco Vico, Josep Canudas, Joaquim Font i jo mateix, després de donar-hi força voltes i valorar els pros i contres de cada iniciativa individual inicialment presentada, vam creure adient que la iniciativa de consens i que tocava promoure vinculada a l'atletisme havia de ser la de constituir aquest Grup Atlètic.
─Quantes persones formeu l'equip?
─L'equip compta amb unes 40 persones. Depenent de cada temporada, i en funció de la situació personal i l'estat de forma de cada integrant, la participació activa en curses al final acaba sent diversa i variable.
─L'equip està a la lliga Championchip, dins de la lliga d'empreses. En quin lloc de la classificació esteu?
─La Lliga Championchip és bàsicament i principalment una competició en què hi pot participar qualsevol grup d'atletes que vulguin aparèixer classificats de forma col·lectiva i sota una mateixa denominació d'equip, com és el nostre cas, el Grup Atlètic TMB. Tenint en compte, doncs, que les curses atlètiques i l'atletisme en general és un esport principalment de pràctica individual ─tot i que en força curses cada cop més s'hi acaben congregant més de 20.000 persones─, el fet de poder aparèixer classificats com a col·lectiu ens permet tenir aquest sentiment de pertinença que inicialment també es buscava.
A aquestes alçades de l'any estem classificats en la posició 62 de 136 equips, classificació que tenim expectatives de poder millorar abans que s'acabi l'any. Aquesta classificació premia principalment els corredors amb xip groc que hagin participat en un major nombre de curses de les 130 curses populars més interessants de tot Catalunya, i que ho hagin fet en una millor posició, i es suma la puntuació de tots aquells que ho hagin fet sota un mateix grup atlètic. Pel que fa a equips d'empreses o equips coneguts, de moment anem per darrere d'Abertis, Duscholux, Televisió de Catalunya i Catalunya Caixa.
“L'atletisme en general és un esport de pràctica individual i el fet d'aparèixer classificats com a col·lectiu ens permet tenir un sentiment de pertinença"
─Quin balanç feu d'aquests anys? I del 2013?
─El balanç d'aquests anys és positiu, ja que l'equip s'ha aconseguit mantenir, consolidar, i entenc que també hem aconseguit vincular la imatge de TMB a una activitat saludable, fomentant les relacions entre les persones, i la bona imatge de TMB davant la societat mitjançant la participació del màxim nombre d'integrants d'aquest Grup Atlètic, en el màxim nombre de curses atlètiques que s'han pogut anar realitzant, principalment a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana (cursa de la Mercè, Jean Bouin, dels Nassos, mitja marató i marató de Barcelona, Bombers, El Corte Inglés, La Maquinista...).
Pràcticament totes les curses en què hem participat han estat cobertes per la majoria de ràdios, TV i premsa locals i autonòmiques, en tant que moltes superen anualment qualsevol rècord en els nivells de participació (a la Mercè i a la mitja marató, més de 10.000; la marató, més de 16.000, i Bombers més de 22.500).
I el balanç d'aquest 2013 torna a ser igualment positiu, i n'és el reflex més evident aquesta classificació esmentada anteriorment, en què la participació realitzada i les classificacions obtingudes pels seus integrants ens atorguen estar per sobre de la meitat de tots els equips participants.
─Quins són el vostres objectius per l'any 2014?
─Intentar millorar la classificació obtinguda per equips en la classificació Championchip, gràcies a la millora que individualment cadascun dels seus integrants pugui anar aconseguint en cadascuna de les distàncies i curses en què finalment es trobi en condicions de participar. També incrementar el nombre d'altes en l'equip. Recordem que qualsevol persona que ho vulgui fer tan sols ha d'apuntar-se directament a les curses sota el nom de Gup Atlètic TMB ─en l’apartat de clubs─, i posteriorment ─i si disposa de xip groc─ posar-se en contacte amb nosaltres per tal que li tramitem l'alta com a membre actiu d'aquesta lliga.
Un altre objectiu és iniciar un cicle de xerrades i conferències vinculades amb la medicina esportiva que està promovent la Unitat de Sistemes de Participació-Servei de Salut i Benestar Laboral arran d'una iniciativa del Xavier Patón, integrant del nostre equip. Esperem que es pugui acabar realitzant i que pugui ser una nova via per intercanviar experiències, coneixements i vivències de cadascuna de les persones que estem vinculades a aquesta activitat esportiva o qualsevol altra de les que s'estan duent a terme a TMB (grup ciclista, excursionista...). En qüestions de planificació, hi ha total autonomia i llibertat per tal que cada atleta elegeixi a quines distàncies i a quines curses vol prioritzar dedicar la temporada.
─Quina competició o fita destacaríeu?
─Com a Grup Atlètic entenc que va ser una fita històrica la cursa de la Mercè del 2010, ja que va ser la cursa en què ens estrenàvem oficialment com a Grup Atlètic, i on vam estrenar les noves samarretes amb el logotip de TMB ben visible. Ens vam reunir més de 20 persones de diferents centres de treball (Horta, Triangle, Zona Franca, Boixeres, Santa Eulàlia, Sant Genís...), i de diversitat d'especialitats i professions. Algunes persones no es coneixien entre elles, però aquesta cursa les va posar en contacte i posteriorment han mantingut la relació atlètica.
La mitja marató i la marató de Barcelona del 2012 també van ser dues grans fites per al nostre equip, en tant que hi va haver una alta participació, i per a bona part dels inscrits va ser la seva primera mitja marató o primera marató, i segur que la recordaran tota la vida.
─Què us motiva a competir?
─Primer de tot, entenc que la majoria dels que correm en aquest Grup Atlètic competim “contra” nosaltres mateixos, és a dir, busquem permanentment la superació i la millora en les marques personals que puguem tenir en cadascuna de les distàncies en què habitualment competim (10 km, mitja marató ─21,195 km─, i marató ─42,097 km─), i a partir de certes edats (uns quants ja passem dels 45 anys) intentem mantenir les nostres millors marques el màxim d'anys possible.
El que ens mou a competir, doncs, segurament és el fet de poder compartir de forma col·lectiva i per tant amb multitud de persones més, aquesta sana afició, ja que sovint en les etapes d'entrenament acostumem a haver-ho de fer de forma individual o en petits grups. Alhora, poder gaudir d'aquesta pràctica per paratges insòlits o emblemàtics amb altres persones que, com tu, busquen la millora i la superació personal en l'esport, i per tant “fent i deixant fer”.
─Us reuniu per entrenar-vos?
─Si algun cop hem pogut quedar amb alguns companys de l'equip per entrenar ha estat realment casual, en tant que al marge que la pràctica de l’atletisme és força individual (no es practica necessàriament en equip, com és el cas del bàsquet o el futbol) la diversitat de centres on treballem i la diversitat d'horaris que tenim, de poblacions on vivim i d’obligacions extralaborals que tenim, ens dificulten que això pugui ser més habitual del que a la pràctica podem acabar fent. Compartir, doncs, curses amb els companys del Grup Atlètic, i els caps de setmana permet en certa manera compensar aquesta manca d'entrenament col·lectiu que no podem acabar fent de forma regular i entre setmana.
─Heu participat en proves atlètiques per motius solidaris?
─Tots els membres d'aquest grup atlètic hem participat sovint en proves atlètiques per motius solidaris que existeixen de forma específica, a la vegada que també, darrerament, en altres curses populars que, tot i no estar definides inicialment per aquests motius, estan vinculades amb causes plenament solidàries. Qualsevol motiu és bo per córrer, i en tot el que pugui servir per ajudar i col·laborar segur que trobarem algun membre del Grup Atlètic que hi estarà participant.
Algunes d'aquestes curses més conegudes han estat la cursa de La Maquinista (sota el lema “Tots correm per la integració a l’esport”), que té caràcter solidari. En cada edició hi ha una fundació beneficiada que rep l'aportació altruista de tots els corredors populars que fan en realitzar la inscripció. Enguany la cursa de Cornellà, sota el lema “Mou-te pels quiets”. ha destinat també part de la seva recaptació en inscripcions per donar-la a fundacions que vetllen per proporcionar una millor qualitat de vida als nens amb pluridiscapacitat i a les seves famílies.
“Davant d'aquest repte que s'ha marcat el Josep Lluís Layola tan sols podem treure'ns el barret”
─Què opineu del repte que s'ha marcat l'excompany d'autobusos afectat d'esclerosi múltiple Josep Lluís Layola Garcia que, tot i patir aquesta malaltia, s'està entrenant per participar en la prova Titan Desert, i que ho fa com a projecte solidari per a la Fundació Esclerosi Múltiple?
─Davant d'aquest repte que s'ha marcat el Josep Lluís Layola tan sols podem treure'ns el barret, ja que no hi ha prou paraules per poder definir i valorar degudament i com es mereix el que es vol proposar fer.
Amb iniciatives com aquesta, les persones ens demostren que l'afany de superació i la fortalesa mental permeten sobreposar-nos a certs límits físics que malauradament aquestes malalties degeneratives causen en les persones, i en aquests casos preval, més que mai, el popular lema de “voler és poder”. Molt digne d'admirar, en qualsevol cas.