Embaràs / COIB
Embaràs / COIB

Tinc anticossos contra el VIH, em puc quedar embarassada?

La sida es transmet pel contagi directe de la sang, el semen o les secrecions vaginals de les persones infectades, per tant, és una de les malalties de transmissió sexual.

Personal d'infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 27.12.17 - 12:52h

El dia 1 de desembre es commemora el Dia Mundial contra la Sida, una malaltia infecciosa produïda pel virus de la immunodeficiència humana (VIH), considerada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com un dels problemes de salut pública més greus al món, especialment als països amb ingressos baixos. 

Gràcies a un diagnòstic precoç i a l'accés al tractament específic per al VIH, les persones seropositives —com s’anomena les persones que tenen a la sang anticossos contra el VIH— poden viure més temps i en millor estat de salut. A més, s'ha confirmat que el tractament amb antiretrovirals —que l’any 2016 van rebre més de 18 milions de persones arreu del món, segons l'OMS— evita la transmissió del VIH. 

Si el tractament se segueix correctament i s'inicia al més aviat possible, l'esperança de vida de les persones amb VIH és pràcticament igual a la de la resta de la població. Per tant, les dones amb anticossos contra el VIH que vulguin tenir fills poden quedar-se embarassades? Si és el teu cas, cal que consideris el risc de l'embaràs, ja que hi ha un 20% de probabilitats que transmetis el virus tant a la teva parella com al futur fill. Tot i això, amb un bon control de la malaltia i amb els tractaments actuals, les possibilitats de transmissió de la malaltia al fetus són molt baixes. 

Avui dia, es recomana utilitzar tècniques de reproducció assistida per aconseguir la gestació i, a partir del segon trimestre de l'embaràs, dur a terme un tractament amb fàrmacs antiretrovirals per reduir les possibilitats de contagi de la mare al fetus. Pel mateix motiu, també es recomana dur a terme el part mitjançant una cesària i no alletar el nadó amb llet materna. Consulta la teva infermera o llevadora per a més informació. 

Tingues clar que estar infectat pel VIH no és el mateix que tenir la sida. Hi ha persones que després de molts anys d'haver-se contagiat del virus continuen sense desenvolupar la malaltia, tot i que poden contagiar el virus a una altra persona. Recorda, el preservatiu és la millor protecció envers el contagi per VIH!

Consulta més informació sobre l'embaràs i la sida

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB