Dimarts, 18 de desembre de 2018

Que no et prenguin el pèl

 

 Que no et prenguin el pèl / AECC

Que no et prenguin el pèl

Segur que en moltes ocasions has sentit dir que les “dietes miracle” no existeixen, que si de veritat vols perdre pes has de fer-ho de forma progressiva menjant sa i reduint les quantitats, i sense oblidar fer exercici físic.

Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col•laboració amb l’Associació Espanyola contra el Càncer, AECC / 18.04.17 - 08:31h

Si això ens sembla assenyat, per què no pensem el mateix de les “dietes anticàncer”? Què és una “dieta anticàncer”?

Bé, si vols saber la veritat, la “dieta anticáncer” és… no res. No és res. No existeix. Cap dieta pot assegurar que no tindrem càncer ni incidirà sobre el desenvolupament i evolució de la malaltia.

Però sí, hi ha persones que les esmenten, i de fet se'n poden trobar-se múltiples referències. Les anomenades “dietes anticàncer” són, doncs, aquelles que defensen que determinats aliments o un conjunt d'aliments tenen efectes beneficiosos sobre el càncer i per tant l'eviten, el milloren o fins i tot el guareixen, la qual cosa pot donar a entendre que aquestes dietes substitueixen els tractaments convencionals (cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia). Algunes d'aquestes dietes van més enllà i relacionen les emocions amb l'aparició del càncer.

Per no donar-hi més voltes i perquè ens entenguem, plantegem algunes preguntes (que pot ser que t'hagis fet en alguna ocasió) i la resposta real, la bona:

Quines són les dietes anticàncer?

 Les més anomenades són entre unes altres, ja que la llista és gairebé infinita:

  • Dieta alcalina: menjar alguns aliments, com per exemple mel, ous, pollastre, entre molts altres, fa que la sang estigui més àcida, la qual cosa desequilibra el pH del cos i provoca algunes malalties, com el càncer. 
  • Dietes cetogénicas: aquest tipus de dieta aposta pel consum de greixos, proteïnes i omega-3, i per no prendre carbohidrats ni aliments amb moltes calories. 
  • Dieta macrobiótica: les persones que segueixen aquesta dieta parlen més d'un estil de vida, en el qual busquen el benestar físic i emocional a través de l'alimentació.

Aquestes dietes curen el càncer? 

NO, ni curen el càncer ni influeixen en el seu pronòstic ni evolució. Seguir una dieta saludable farà que estiguis ben nodrit i t'ajudarà a prevenir malalties. 

Seguint aquestes dietes es poden evitar els tractaments per al càncer? 

Les “dietes anticàncer”, ni cap tipus de dieta, MAI poden substituir els tractaments convencionals del càncer (cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia). 

Els suplements nutricionals ajuden a prevenir el càncer? 

Avui dia no comptem cap evidència científica que demostri que prendre suplements nutricionals redueixi el risc de tenir un càncer. 

Què puc/he de menjar? 

Segueix una dieta sana i equilibrada, com la dieta mediterrània, en la qual prenguis fruita i verdura diàriament. Inclou llegums 2-3 vegades per setmana, preferiblement pren pollastre, gall dindi i peix i evita la brioixeria industrial.

Les emocions/l'estrès tenen alguna cosa a veure amb l'aparició del càncer? 

NO. Les emocions tenen un paper important en l'adaptació a la malaltia, però no existeixen estudis científics que relacionin les emocions amb l'aparició del càncer o amb el pronòstic o evolució que tingui una vegada diagnosticat. Cap impacte emocional produeix un càncer, igual que estar de bon humor o positiu no guareix la malaltia.. 

On puc trobar informació fiable sobre alimentació? 

Consulta amb el teu metge si vols adoptar una dieta sana o resoldre qualsevol dubte que tinguis sobre aquest tema.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

Canal TMB

Captura video

Club GENTMB

Club GenTMB