Dissabte, 19 de setembre de 2020

Per què m'he de vacunar contra la grip?

 

vacunació / COIB

Per què m'he de vacunar contra la grip?

La vacunació antigripal és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions.

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 15.10.19 - 12:09h

Hi ha motius de pes pels quals les vacunes són necessàries: salven milions de vides, prevenen malalties que poden ser greus o mortals, n'eviten la reaparició i ajuden a protegir-nos tant a nosaltres mateixos com a les persones que ens envolten. Per tal que siguin eficaces, cal que totes les persones hi cooperin. 

Com cada any, el Servei de Prevenció de TMB inicia la campanya de vacunació antigripal estacional. 

La grip apareix durant els mesos de fred. Aquesta malaltia respiratòria vírica, que produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general, s'encomana fàcilment d'una persona a una altra a través de petites gotes que s'expulsen en tossir o esternudar, per contacte de la pell o oral amb persones malaltes de la grip, i per tocar o compartir estris i altres objectes sense netejar-los degudament. Generalment, les persones es recuperen en 1 o 2 setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. 

El virus de la grip canvia contínuament i, per això, es recomana als infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques que es vacunin cada any perquè tenen un alt risc de tenir complicacions de salut greus si agafen la malaltia.

Es recomana que les persones que compleixin alguns dels següents requisits es vacunin.

  • Més de 59 anys.
  • Està embarassada.
  • Està en contacte amb persones grans. 
  • Tenir una malaltia com la diabetis, la hipertensió arterial, la insuficiència renal, l'asma, el VIH, el virus de les hepatitis B o C, el càncer, la malaltia pulmonar obstructiva crònica o tens problemes de cor. També en cas de patir obesitat mòrbida. La grip podria empitjorar la situació.
  • Tenir fills amb alguna de les malalties esmentades. És especialment important que, a més del nen, l'entorn també estigui degudament vacunat. 
  • Realitzar serveis essencials per a la comunitat des de la policia, els bombers, protecció civil, etc., per tal de minimitzar la interrupció de l’activitat durant els brots gripals.
  • Treballar de cara al públic, ser manipulador d'aliments o personal de neteja s’ha de consultar amb la infermera de referència si és una bona idea vacunar-se. Les persones que duen a terme aquestes feines estan més exposades, i si estan vacunades, poden evitar nous contagis.  

El període ideal per vacunar-se contra la grip són els mesos d'octubre i novembre, tot i que també es pot realitzar fora d'aquest període i el seu efecte dura un any.

Si tens al·lèrgia als ous o has tingut reacció a la vacuna anteriorment, no és recomanable que vacunar-se contra la grip. S’ha de saber que algunes vacunes poden produir alguna reacció adversa, com un dolor local lleuger o un eritema en el lloc de la injecció.  Consulta més informació sobre les vacunes. 

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

Calendari de vacunació

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB