TMB posa a disposició de la plantilla la 'Guia de llenguatge inclusiu i no sexista'
TMB posa a disposició de la plantilla la 'Guia de llenguatge inclusiu i no sexista'

No deixis ningú enrere!: la importància d'utilitzar llenguatge inclusiu i no sexista

El personal pot trobar les principals recomanacions per escriure sense deixar de banda cap persona a la “Guia de llenguatge inclusiu i no sexista”, inclosa a l’apartat Publicacions del nou Portal de TMB.

Carme Becerra / 10.07.24 - 09:00h

No és el mateix parlar de ‘treballadors’ que de ‘personal’. Si diem ‘conductors de bus’, ens vindrà al cap, gairebé segur, la imatge d’un home al volant; si ho canviem per ‘personal de conducció’, augmenten les possibilitats que pensem tant en un home com en una dona.

El llenguatge transmet la concepció del món de les persones que parlen un determinat idioma. Quan parlem o escrivim, algunes inèrcies poden fer que deixem de banda o menystenim certs col·lectius, que els restem visibilitat.

Les persones treballadores de TMB són, en el seu dia a dia, les ambaixadores de la visió i missió de l’empresa, que fa de la contribució al desenvolupament sostenible, inclusiu i equitatiu de la societat un ferm compromís. 

Consells senzills

Són suficients uns petits canvis en la forma de comunicar-nos per situar el nostre estil de comunicació en un terreny més inclusiu. A l’apartat ‘Publicacions’ del nou Portal trobareu la ‘Guia de llenguatge inclusiu i no sexista’. Allà s’hi recullen recomanacions generals (no fer servir masculins genèrics i optar per genèrics sense marca de gènere, evitar qualsevol expressió discriminadora o ridiculitzadora, contribuir a visibilitzar col·lectius que tradicionalment han quedat en un segon pla...) que, amb la pràctica, es poden incorporar de forma senzilla a, per exemple, documents de tot tipus (formularis, cartes, correus electrònics, cartells...).

A la part final, la guia incorpora un glossari d’aquells termes que poden aparèixer més sovint en els entorns de feina de TMB, i en dona alternatives inclusives i no sexistes.

T’apuntes a no deixar ningú enrere?

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB