Dissabte, 19 de setembre de 2020

El Makalu s'ha resistit

 

Jesús Morales al camp 2 del Makalu / J. Morales

El Makalu s'ha resistit

Jesús Morales torna a casa després d'haver estat a les portes de la mort i sense haver pogut coronar el Makalu. Sa i estalvi, ja comença a pensar en el seu proper repte.

Redacció / 24.05.16 - 10:50h

El 8 d'abril el Jesús va marxar cap a l'Himàlaia amb la voluntat d'assolir el seu 5è vuit mil, una fita reservada a molt pocs alpinistes, ja que aquest és un esport molt dur.

Després de 15 dies de trekking per la vall d'Arun, de camí al camp base del Makalu, acompanyant 9 excursionistes fins al camp base, el Jesús i el xerpa Lakpa, que l'acompanya sempre, van començar a fer l'aclimatació i a preparar tots els materials necessaris per anar muntant els diferents camps, el camp 1 i el camp 2, per assolir el cim.

El divendres 6 de maig, quan ja portava més de dues setmanes al camp base i ja havia arribat als 7.000 metres fent l'aclimatació, va tenir un greu problema de salut, la falta d'oxigen. Paraules textuals del Jesús: “Me falta hasta tal punto que a duras penas salgo de la tienda y me desmayo. Todo esto desata un desajuste posterior en mi corazón, con palpitaciones importantes que me dejan KO cada vez que se suceden”. 

Aquell dia, per culpa de la meteorologia adversa, l'helicòpter no el va poder evacuar. Si no ho feien el dissabte, el Jesús es moriria, una altra nit no la superaria. “Fue la noche más larga de mi vida y esta ha sido mi cima, superarla, ya que no podía dejar de controlarme mis vitales". El dissabte el Jesús va ser evacuat i portat a l'hospital Vayodha de Kàtmandu, on va passar 48 hores a l'UCI. 

El Jesús està bé i el seu cor, com diu ell al seu blog, “como un roble”. Segur que d'aquí a dos anys el veurem en una nova fita, un nou 8.000. 

Tanquem l'article amb una cita del Jesús: “Los grandes alpinistas que han llegado a envejecer recuerdan que en la montaña el éxito no pasa por la cima, sino por la capacidad de renuncia. Pero esta capacidad no se improvisa: debe de ser más fuerte que el ego, uno debe ser capaz de anteponer su existencia a la consecución de una meta". Makalu 2016.

Discovery Channel, evacuació del Jesús

 
El Jesús dins de la tenda al camp 2 / J. Morales
El Jesús dins de la tenda al camp 2 / J. Morales
El Jesús baixant del camp 2 / J. Morales
El Jesús baixant del camp 2 / J. Morales

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Llocs
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB