Dijous, 27 de febrer de 2020

L'ús de les TIC en adolescents

 

L'ús de les TIC en adolescents / COIB

L'ús de les TIC en adolescents

Sabies que el percentatge de nens d'entre 10 i 15 anys que disposen de telèfon mòbil al nostre país cada any s'incrementa? 

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 25.06.18 - 09:53h

Segons dades de l'Enquesta sobre l'Equipament i Ús de les Tecnologies d'Informació i Comunicació a la Llar 2017 de l'Institut d’Estadística de Catalunya, la tendència és que, en contra del que recomanen els experts, cada vegada disposin de mòbil a edats més primerenques. 

Els adolescents s'han convertit en els principals usuaris de la telefonia mòbil i l'ús que en fan s'ha convertit en una cosa natural, quotidiana i imprescindible. Pensa que per a les seves generacions, el mòbil sempre ha existit en les seves vides! 

I és per això que en aquesta etapa, les Tecnologies d'Informació i Comunicació (TIC) prenen un rol rellevant per la facilitat que ofereixen d'estar permanentment connectat amb els altres a través de les seves xarxes socials. Internet, el mòbil i els videojocs, en major o menor mesura, esdevenen una part important de la vida de molts adolescents.

Si tens un adolescent a casa, el repte és que aprengui a fer-ne un ús adequat. Si bé les TIC faciliten l'accés a la informació en qualsevol lloc i moment, també comporten riscos si en fem un ús inadequat o extrem, i un d'ells és crear-ne una dependència. 

Els experts alerten que les xarxes socials i els videojocs estan dissenyats perquè no ens costi enganxar-nos-hi: sempre hi passen coses entretingudes, la resposta dels amics és immediata, permet jugar en línia a qualsevol moment, etc. Aquest fet, unit a altres factors personals i ambientals dels adolescents, pot influir perquè se'n faci un ús abusiu i inadequat o fins i tot addictiu. 

Un altre aspecte que has de tenir en compte és que utilitzar mòbils, tauletes i ordinadors a l'habitació a la nit és altament perjudicial per a la salut. Hi ha diversos estudis que indiquen que la llum d'aquests aparells a prop de la cara pot influir en el cicle normal del son i interrompre els processos naturals per adormir-se. Tingues en compte que la disminució d'hores de son i la qualitat d'aquesta en els adolescents afecten la seva capacitat d'atenció i d'escolta i poden fer baixar el seu rendiment escolar. 

Per fomentar un ús correcte de les TIC en l'adolescent, és important que l'acompanyis i l'orientis. Moltes vegades són els mateixos adolescents que guien els adults en el seu ús perquè en coneixen molt bé els beneficis, però no coneixen tant els riscos i perills. Aprèn a utilitzar les noves tecnologies per saber què fan els teus fills i així evitar riscos. Pots buscar espais de formació conjunta per a pares i fills sobre l'ús de les TIC.

Tingues en compte les següents recomanacions per evitar riscos en l'ús de les TIC en adolescents:

  • Retarda al màxim possible l'edat de donar-li mòbil. Tingues en compte si és prou madur.
  • Fomenta la cultura de l'espera, per tal que pugui frenar l'impuls de respondre missatges a l'instant quan estan amb altra gent.
  • Consciencia'l sobre el temps que inverteix en les converses i posa límits a les hores de disponibilitat del mòbil.
  • Delimita els espais on pot fer-lo servir. Ha de tenir clar on pot utilitzar el mòbil i on no —per exemple, promou que l’ús d'ordinadors, portàtils i tauletes es faci en zones comunes de la casa— i quin és l'horari nocturn. Proposa els límits des del diàleg respectuós, però si cal, actua com a element d’autoritat.
  • Parla sobre els contactes que fa i els continguts que visita.
  • Cal que el conscienciïs de la importància de no afegir desconeguts als seus grups ni facilitar dades personals.
  • És important que sàpiga que no ha d'enviar fotos ni vídeos a desconeguts i que tot allò que enviï es pot fer públic.
  • Fomenta activitats de lleure que siguin divertides, a l'aire lliure o amb amics, com ara l’esport, o les activitats culturals com la lectura i el cinema.

Si detectes que els teus fills són víctimes de ciberassetjament, posa't en contacte amb la policia i denuncia el cas. Consulta més informació sobre els adolescents i l'ús de les TIC.

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB