Rostre d'un nen que no existeix, generat mitjançant IA al web This Person Does Not Exist
Rostre d'un nen que no existeix, generat mitjançant IA al web This Person Does Not Exist

Intel·ligència artificial: possibilitats, riscos, els canvis que venen i els que ja són aquí

La intel·ligència artificial no ha començat amb el ChatGPT. L’IA és una eina valuosa a molts sectors. Però també té riscos, com els relacionats amb les notícies falses. A la imatge, generada per intel·ligència artificial, un nen que no existeix.

Carme Becerra / 15.06.23 - 13:30h

L’any 2018, va circular un vídeo on l’ex president dels Estats Units, Barack Obama deia, literalment, entre d’altres afirmacions, que Donald Trump era "idiota". La qüestió és que no ho deia Barack Obama, sinó l’actor i director Jordan Peele, qui va utilitzar la intel·ligència artificial (IA) per crear un vídeo (dels coneguts com a deep fake) que alertava sobre la proliferació i sofisticació de les notícies falses.

Aquesta tecnologia permet generar vídeo, imatge o àudio en directe (com en el cas dels filtres de realitat augmentada) que imiten l’aparença i el so d’una persona. El principal risc és que aconsegueixen resultats tan convincents que poden fer passar com a certes les més diverses fake news, enganyant les màquines (els algoritmes) i les persones.  

I és que, a simple vista, qui diria que el nen de la foto que il·lustra aquest article no existeix?

Que ho faci el ChatGPT

A banda dels deep fake, la intel·ligència artificial ha tornat a estar en boca de tothom degut a la popularització del ChatGPT o, més aviat, del motor d’IA que hi ha al darrere, i que s’ha incorporat, per exemple, al cercador Bing de Microsoft.

Hi ha molta discussió sobre l’impacte que pot tenir l’ús de ChatGPT (i d’altres eines basades en la intel·ligència artificial) en àmbits com el mercat de treball o l’educació. També preocupa el possible mal ús de les dades sensibles de la població.

"La intel·ligència artificial s'utilitza des de fa temps en àmbits com l'atenció al client, és el cas del xatbot de TMB"

Però els aspectes que més debat generen tenen a veure amb l’ús pervers de les eines per alterar la conversa pública, manipular la ciutadania o restringir drets i llibertats. De possible risc per a les democràcies ho ha definit el pensador Yuval Noah Harari. I el director d'Open AI, empresa desenvolupadora de ChatGPT, Sam Altman, ha demanat que se’n reguli l’ús.

El que està per venir

Llistat fet pel ChatGPT a través del cercador BingLlistat fet pel ChatGPT a través del cercador Bing

L’enorme popularització de l’IA l’ha posada a l’abast del públic general. Fins i tot si no aconseguim donar-nos d’alta a ChatGPT, sí podem fer servir la versió xat del buscador de Bing i, per exemple, demanar-li dos llistats (com els que hi ha sobre aquestes línies) amb aquelles coses que sí pot fer per nosaltres i aquelles que no.

Però ja fa anys que la intel·ligència artificial havia ajudat a obrir portes, fins ara tancades, en positiu i en els camps més diversos. Serveixin com a exemple les aplicacions incloses en aquest article i el xatbot de TMB, que respon els dubtes més freqüents del passatge de les xarxes de transport de la companyia.

El xatbot de TMB, basat en intel·ligència artificial

En qualsevol cas, tocarà ser cada vegada més rigorosos en emetre o rebre informació i comprovar i confiar només en les fonts contrastades. Perquè, en aquest àmbit, gairebé tot està per arribar.

Compartir

Informació relacionada

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB