Cuida la postura / COIB
Cuida la postura / COIB

Evita riscos millorant la teva postura

T'has parat mai a pensar com és d'important per al teu benestar mantenir l'esquena sana i evitar lesions i dolors? Els mals hàbits posturals o els moviments que fem quotidianament de forma incorrecta acaben tenint conseqüències sobre tot el cos i ens afecten a la mobilitat i també al descans. 

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 24.01.18 - 08:10h

Anomenem higiene postural al conjunt de recomanacions per mantenir una postura adequada i fer aquests moviments de forma correcta. Mantenir uns hàbits saludables t’ajudarà a evitar lesions i molèsties a l’esquena a llarg termini. Aquestes són unes recomanacions vàlides per a totes les edats.

Hi ha situacions de la vida diària que són més propícies a l'hora de fer-nos mal. Per exemple, si has d'arribar a un lloc alt, evita posar-te de puntetes. És millor que utilitzis un tamboret o una cadira estable. Per ajupir-te, doblega els genolls, tots dos alhora, o bé bascula una cama i desplaça el tronc mantenint l'esquena recta. Recorda que per aixecar-te de terra has d'ajudar-te amb els colzes i els genolls. 

En el moment del descans és també molt important tenir cura de la postura. Per als que dormiu de bocaterrosa, s'aconsella que proveu de dormir de costat o de panxa enlaire. El coixí cal que sigui de la mida adequada per al coll perquè la columna estigui recta a nivell cervical. En la posició de panxa enlaire, col·loca't un coixí a sota dels genolls per tal que la columna quedi recta i en contacte amb el matalàs. Per sortir del llit, el més correcte és posar-se de costat i mentre es baixen les cames del llit cal incorporar el tronc amb l'ajuda del braç fins a quedar assegut al llit.

La jornada laboral sovint implica durant moltes hores una gran exigència física: estar moltes hores dempeus, carregar pesos o passar moltes hores davant de la pantalla de l'ordinador. Per això, és important conèixer els factors de risc de la feina per poder fer prevenció del mal d'esquena i d'altres afeccions possibles.

  • Si treballes majoritàriament dempeus, mantingues els peus una mica separats, les espatlles a la mateixa altura i reparteix el pes a les dues cames per igual. 
  • Si el teu lloc de treball et requereix estar assegut moltes hores seguides, mantén-te actiu per evitar els efectes negatius del sedentarisme, com l'augment de pes, la tensió muscular i el desequilibri, la mala postura i el dolor. Per aquest motiu, es recomana fer pauses actives cada dues hores i aprofitar-ne alguna per fer una seqüència d'estiraments, que milloren la flexibilitat i redueixen els efectes negatius associats al sedentarisme. A l'hora de seure cal que mantinguis la postura del 4: els peus han de tocar a terra, els genolls han d’estar en un angle de 90º i l’esquena ha de tocar el respatller del seient. Depenent de l’alçada de cada persona és necessària una cadira més o menys baixa o un tamboret per recolzar els peus.
  • Molta gent passa part del dia treballant davant d’un ordinador. Col·loca la pantalla de l'ordinador a dos pams de la cara i a l'alçada dels ulls o lleugerament per sota. Tingues les espatlles relaxades i els braços formant un angle de 90 graus. El teclat ha d'estar situat de manera que les espatlles estiguin relaxades i els braços formin un angle de 90º. En altres superfícies, sempre s'haurà d'utilitzar algun suport o adaptador que permeti tenir la pantalla i el teclat ben situats, tal com s'especifica en el punt anterior.
  • Presta especial atenció si manipules càrregues o has de transportar un objecte de pes. Per traslladar objectes reparteix el pes per poder mantenir una postura equilibrada.

Quan transportis un objecte empeny-lo cap endavant amb els peus separats, un davant de l'altre, i aprofita la força del pes del cos per empènyer l'objecte. Recorda que no tothom pot carregar el mateix pes i que això varia en funció de l'edat, la constitució i l'estat físic de cadascú. 

Et deixem alguns consells per a una bona postura en forma d'infografia que pots tenir impresa i a la vista al teu lloc de treball. 

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 
Infografia consells postura /COIB
Infografia consells postura /COIB

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB