Diumenge, 5 d'abril de 2020

Càncer, mites i realitat

 

Càncer, mites i realitat / AECC

Càncer, mites i realitat

Les falses creences sobre el càncer podrien donar per escriure un llibre tot i que s'ha aconseguit fer-ne desaparèixer moltes, però amb el temps en van sorgint de noves.

Redacció - Servei de Prevenció / 10.12.14 - 13:27h

Una informació adequada contribueix a prendre les mesures correctes per a la prevenció, la detecció precoç i/o el tractament contra el càncer.

Els errors més freqüents

La millor manera d'ajudar un malalt de càncer és animar-lo a pensar en positiu.
Fals. El malalt de càncer té dret a sentir por, tristesa o preocupació. La millor manera d'ajudar-lo és estar al seu costat per escoltar-lo i recolzar-lo sempre que ho necessiti.

Hi ha moltes coses pitjors que el tabac.
Sí, però el tabac és la primera causa de mort evitable als països industrialitzats. Al món moren més de cinc milions de persones a l'any a causa del tabac. La mitjana és d'una persona cada sis segons.

El càncer té un origen emocional.
Fals. Existeixen cada vegada més teràpies alternatives que afirmen que el càncer té un origen emocional o espiritual, que les seves tècniques en garanteixen la curació. Aquesta idea no solament és completament falsa, sinó que a més genera en el malalt de càncer un sentiment de culpa si creu que ell és el causant de la seva malaltia.

Si no s'opera, és que no té cura.
Fals. Hi ha càncers que se superen amb tractaments diferents de la cirurgia. És el cas per exemple de les leucèmies.

En una embarassada és pitjor per al fetus l'ansietat de l'abstinència que fumar poc.
Fals. Les substàncies tòxiques de cada cigarret que fuma una dona embarassada travessen la placenta i perjudiquen el fetus. Hi ha maneres de reduir l'ansietat per l'abstinència que no són el consum de tabac o la ingesta de fàrmacs. Per exemple, les diferents tècniques de relaxació.

Hi ha dietes i teràpies com l'homeopatia que guareixen el càncer.
Fals. No s'ha demostrat l'existència de cap dieta curativa. L'homeopatia no té cap efecte sobre la malaltia, es tracta d'una teràpia sense evidència científica. Qualsevol efecte que produeixi un producte homeopàtic és placebo, és a dir, una sensació psicològica de millora. En cas d'iniciar una dieta especial cal consultar-ho abans amb l'oncòleg, i si es prenen productes homeopàtics, no s'han d'abandonar mai els tractaments convencionals.

El cigarret electrònic ajuda a deixar el tabac.
Solament a curt termini. A part del fet que molts contenen nicotina, que és la substància més addictiva, la dependència psicològica no desapareix. Amb el cigarret electrònic no s'aconsegueix la meta desitjada, que és oblidar el tabac completament. Per tant, sempre s'estarà molt a prop de tornar a fumar tabac. 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB