Divendres, 22 de gener de 2021

Avança't al càncer de mama

 

Imatge càncer de mama / AECC

Avança't al càncer de mama

És el tumor més freqüent en dones i un dels que es poden detectar a temps per superar-lo completament. Tu pots fer molt en la lluita contra aquest tipus de càncer.

Redacció - Servei de Prevenció-Medicina del Treball, en col·laboració amb l’Associació Espanyola contra el Càncer, AECC / 19.10.16 - 08:54h

El càncer de mama no avisa, però t'hi pots avançar. No es pot evitar, però sí que hi ha aspectes de la vida d'una dona que afavoreixen la disminució del risc de patir-lo.

  • Ser mare biològica del primer fill abans dels 30 anys és una circumstància protectora contra el càncer de mama, així com triar la lactància materna. 
  • Sempre que les circumstàncies ho permetin, donar el pit durant almenys sis mesos redueix el risc de tenir càncer de mama. 
  • Evitar o limitar la teràpia hormonal substitutiva. Si estàs en període menopàusic i t'has plantejat prendre algun substitutiu, és millor evitar-ho perquè podria augmentar el risc de tenir càncer de mama, endometri i ovari.

I encara que no hi ha una pauta de vida saludable que previngui el càncer de mama, mai va malament adquirir en el teu dia a dia una sèrie de pautes saludables que ajuden a reduir el risc de patir alguns tipus de càncers en prop d'un 40%, així que pren nota: fes una dieta equilibrada augmentant el consum de fruites, verdures i cereals integrals, evita el consum de tabac i modera el d'alcohol, fes exercici físic diàriament, evita el sedentarisme i pren precaucions davant del sol.

Es detecta a temps

La mamografia és la prova diagnòstica més eficaç, ja que detecta el càncer fins a dos anys abans que sigui palpable. Per això, l'autoexploració mai ha de ser l'únic mètode de detecció. Una vegada diagnosticat en les primeres fases, almenys 9 de cada 10 dones aconsegueixen superar-lo amb el tractament adequat. 

Existeixen diferents factors que augmenten el risc de patir càncer de mama. Els més comuns són el sexe i l'edat. Ser dona i complir anys, sobretot a partir de 45, augmenta la probabilitat de tenir aquest tipus de càncer. Per això són importants les revisions periòdiques a partir dels 45-50 anys cada any o cada dos anys, depenent de la comunitat autònoma de residència. Els homes no s'inclouen en aquests programes de revisions periòdiques, ja que només suposen l'1% dels casos.

Davant del diagnòstic... I ara què?

No importa el moment en el qual es detecti, el diagnòstic de càncer de mama suposa un impacte emocional per a la pacient i també per als seus familiars, a més d'un canvi important en les seves vides i la seva situació social, que cada persona afrontarà d'una manera diferent, però amb l'objectiu comú d'intentar assumir el que està passant i adaptar-se als canvis que puguin sorgir. 

Algunes pacients necessitaran una mica de temps i el suport de familiars i amics. Unes altres, a més, requeriran atenció psicològica i social especialitzada. L'Associació Espanyola Contra el Càncer disposa en totes les seves seus provincials de serveis gratuïts de psicologia i atenció social per a aquelles pacients i els seus familiars que ho necessitin.

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB