Dijous, 27 de febrer de 2020

Algunes llegendes sobre deixar de fumar (1a part)

 

Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona

Algunes llegendes sobre deixar de fumar (1a part)

Qualsevol moment és bo per plantejar-se deixar el tabac, no cal fer-ho precisament a principis d'any o en acabar l'estiu.

Personal d'infermeria del Servei de Prevenció, en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 17.05.16 - 08:17h

Si ets un dels valents o valentes que es proposen afrontar aquest repte, endavant! Però abans volem esvair alguns tòpics sobre el que implica deixar de fumar.

Són uns quants, així que començarem per un grapat i més endavant publicarem la resta. 

1. Pocs ho aconsegueixen

Deixar de fumar és possible. Encara que molta gent ho intenta i fracassa, també és cert que n'hi ha molta més que ho aconsegueix la primera vegada o després de dos o tres intents seriosos. Deixar de fumar es pot aconseguir amb ajuda i esforç. 

2. Deixar de fumar engreixa?

No. És cert que les persones que deixen de fumar poden guanyar entre dos i tres quilos de pes quan els teixits recuperen la hidratació perduda a causa del tabac. Aquest guany de pes, si no hi ha un problema d'obesitat, és fàcil d'equilibrar si se segueix una alimentació saludable i es fa una activitat física regular.

3. Fumar em relaxa

No és ben bé així. El que passa és que la persona fumadora lluita contra la síndrome d'abstinència. Fumar no relaxa perquè el tabac tingui efectes relaxants, sinó perquè la persona és addicta a la nicotina i s'ha satisfet momentàniament la dosi necessària d'aquesta droga. 

4. Fumar picadura de tabac és més sa 

No. De fet té els mateixos components tòxics i químics que el tabac que es compra ja amb les cigarretes fetes. Tot i que pot semblar que es fuma menys, el consum de nicotina acaba enganxant de la mateixa manera i fa el mateix mal. La picadura de tabac sense filtre o amb el filtre mal col·locat pot resultar molt perjudicial. A més, un dels pitjors components del tabac és el paper, que s'usa i es fuma en els dos casos.

5. La cigarreta electrònica m'ajudarà a deixar-ho

És bo que ens informem bé sobre aquesta alternativa. Actualment no se'n pot recomanar l'ús perquè no hi ha estudis que demostrin la seguretat d'aquests aparells, ni la seva eficàcia per deixar de fumar, ni sobre els potencials efectes de l'exposició passiva al vapor exhalat quan conté nicotina. 

6. Si estic embarassada, l'ansietat de deixar de fumar pot ser pitjor per al fetus que el tabac que fumi

No és veritat. Fins i tot us hauran dit que fins a 6 cigarretes són assumibles, i tampoc és així. Per al fetus sempre és molt més perjudicial que la seva mare consumeixi alguna cigarreta que l'ansietat que provoca en l'embarassada no poder fumar.

Consulta el Servei de Prevenció - Medicina del Treball  (telèfon: 93 214 80 77), on el personal sanitari us podrà facilitar l'ajut necessari per aconseguir-ho!

 

Compartir:

Informació relacionada

Seccions
Institucions
TMB
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB