Una mirada als que es juguen la vida pels drets humans
L'exposició que acaba d'obrir les portes a l'Espai Mercè Sala, promoguda per Amnistia Internacional Catalunya, és un recull colpidor dels retrats i les biografies de trenta activistes que es mantenen ferms pels drets elementals de les persones.
La fotògrafa Sofía Moro és l'autora de les fotografies de l'exposició que vesteixen des d'ahir l'Espai Mercè Sala, i que sota el títol "Qui defensa qui ens defensa?" busca cridar l'atenció sobre el paper d'herois desconeguts que fan alguns ciutadans que han fet un pas endavant contra la injustícia i la brutalitat als seus països, un gest que els porta sovint a ser amenaçats i perseguits.
I és que, com va apuntar Maria Cañadas, presidenta d'Amnistia Internacional Catalunya, "qualsevol persona pot ser un defensor" quan es rebel·la contra el menyspreu als drets bàsics establerts a la carta de l'ONU del 1949, reblada el 1998 amb la Declaració sobre el dret i el deure dels individus, els grups i les institucions de promoure i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals universalment reconeguts.
Ciutats defensores dels drets humans
L'exposició, produïda per Amnistia Internacional Catalunya amb el lema "Defensors, el testimoni obstinat", s'emmarca dins el programa Ciutats Defensores dels Drets Humans, una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i altres municipis, amb el suport de TMB, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i diverses institucions de l'àmbit de la cooperació i la solidaritat. Aquest projecte té com a objectiu divulgar i sensibilitzar els ciutadans sobre la tasca feta per les persones que, dia rere dia, actuen per a la promoció i la protecció dels drets humans.
En l'acte, presentat pel vicepresident executiu de TMB, Dídac Pestaña, hi van intervenir també l'alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch, i el vicepresident de l'AMB i president del Consell Metropolità de Cooperació Internacional al Desenvolupament, Jordi Portabella.
En representació dels defensors, hi van assistir James Torh, defensor dels drets humans de Libèria; Estela de Carlotto, presidenta d’Abuelas de Plaza de Mayo de l’Argentina; Marco Antonio Arana, activista mediambiental peruà; Alma Masic, directora de l’Associació Iniciativa Juvenil pels Drets Humans a Bòsnia i Hercegovina; Claudia García Giraldo, activista colombiana, i Idagja Lachgaré, activista sahrauí.
Un cor humà, una mà amiga
Claudia García, que està en tràmits per obtenir l'asil a Espanya, va explicar que al seu país "les dones carreguen amb les conseqüències d'una guerra sense sentit" que s'origina en les desigualtats socials i va destacar que "els defensors estan en el punt de mira de tots els grups violents". Després de constatar que "a Catalunya hi ha un cor humà, una mà amiga" cap a les persones com ella, va instar a no defallir per posar fi a la "violència silenciosa" que acaba cada dia amb molts homes i dones a Colòmbia.
Per la seva banda, Marco Arana va apuntar que actualment "els drets humans s'entrellacen amb la qüestió del medi ambient" en molts països, i va insistir en el vincle entre injustícia i violència. Va mostrar-se esperançat perquè accions com l'exposició que ara s'ha obert serveixin perquè els millers de passatgers del metro "es contagiïn de la indignació pels atacs que es cometen cada dia als drets humans al món".
La mostra es pot veure a l'Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l’estació de Diagonal, de dilluns a divendres feiners entre les 10 i les 20.30 hores, fins a l'11 de novembre. L'entrada és gratuïta.