
L'increment de les reserves d'aigua ha permès rebaixar la fase d’excepcionalitat per sequera
Les pluges d’aquestes darreres setmanes han permès a l'Agència Catalana de l'Aigua el retorn a l'escenari de prealerta del sistema Ter Llobregat, eliminant així les exigències d'estalvi i eficiència que s'han de prendre
Les darreres pluges han permès millorar l’estat dels embassaments i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va anunciar el pas de nou a la fase de prealerta deixant així la fase d’alerta, vigent des de juny de l’any passat. La situació de sequera hidrològica s’apropa al final després d’haver encadenat 56 mesos per sota de la mitjana de pluviometria registrada a Catalunya.
En concret, des de principis de març amb les pluges s’ha passat del 31 al 64% de capacitat en els embassaments. Amb aquest escenari es recupera la normalitat en l’ús d’aigua sense restriccions ambientals ni agrícoles, i ens aproximem a la fi del període més gran de sequera dels últims 200 anys a Catalunya.
Els canvis d’escenari van entrar en vigor el passat 11 d’abril, amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
D’aquesta manera, gairebé el 80% dels municipis es troben en situació de normalitat o prealerta, el que correspon a un total de 14 unitats d’explotació (de les 18) on no s’apliquen restriccions pel consum d’aigua.
Garantit l’abastament de la població
El Pla de Sequera és l'eina aprovada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, a través de l’ACA, per gestionar els episodis d'escassetat d'aigua en el territori de les conques internes.
L’objectiu fonamental i prioritari del pla i les mesures que allà es defineixen és assegurar l’abastament de la població, minimitzant els efectes negatius sobre l’estat dels recursos hídrics i els impactes econòmics sobre les activitats que utilitzen l’aigua com a factor de producció. El Pla especial de sequera estableix les mesures per mitigar o minimitzar els danys a mesura que avança la gravetat de la sequera.
Alhora, el protocol d’actuació per situació de sequera de la ciutat de Barcelona preveu que els grans consumidors d’aigua, aquells que consumeixen més de 7.000 m3/any (com és el cas tant de Transports de Barcelona com de Ferrocarril Metropolità de Barcelona), elaborin un pla d’ús eficient a les seves instal·lacions. Plans que han d’incorporar estratègies i mecanismes d’estalvi que en redueixin el consum fins almenys els mínims establerts per l’ACA per a cadascun dels tres escenaris de sequera.
Mantenir l’eficiència i l’estalvi a TMB
Per aquest nou escenari, Transports de Barcelona i Ferrocarril Metropolità de Barcelona no tenen limitacions en l’ús d’aigua i es donen per finalitzades les accions identificades al Pla de sequera. Tot i això, es mantenen els projectes i accions destinats a aconseguir reduir el consum d’aigua habitual a llarg termini.
TMB vol encoratjar als treballadors i les treballadores a mantenir un consum eficient dels recursos, tant en el seu temps a l’empresa com a les llars, amb l’objectiu comú d’aconseguir reduir la dependència pluviomètrica i assegurar l’abastament de la població per a futurs episodis d’aquestes característiques.
Si vols conèixer l’avanç i canvis d'escenaris, pots consultar aquest web de l’Ajuntament de Barcelona.