Per les persones amb trastorns cognitius o de conducta

Els TEA (trastorns de l'espectre autista) apareixen en la infància i tendeixen a persistir fins a l'adolescència i l'edat adulta. Aquesta és la proposta del Sebastián Jurado i del Joaquim Pañella per a l'edició d'enguany del Tria la teva Causa.  

Redacció / 25.05.21 - 08:37h

En aquesta edició del Tria la teva Causa, el Sebastián i el Joaquim ens demanen el nostre vot per al projecte “Per les persones amb trastorns cognitius o de conducta”, amb l'objectiu de donar a conèixer aquesta condició més enllà dels estereotips creats.

El trastorn de l'espectre autista (TEA), es diu així perquè pot tenir una gran varietat de símptomes i manifestacions diferents, tot i que la base d'aquestes és la mateixa. És un trastorn d'origen neurobiològic que afecta la configuració del sistema nerviós i el funcionament cerebral, donant lloc a dificultats en dues àrees principalment: la comunicació i interacció social i la flexibilitat del pensament i de la conducta. No obstant això, les persones amb TEA tenen un llenguatge fluid i una capacitat intel·lectual mitjana i fins i tot superior a la mitjana de la població.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS):

  • Un de cada 160 infants té un trastorn de l'espectre autista.
  • Encara que algunes persones amb TEA poden viure de manera independent, n'hi ha unes altres amb discapacitats greus que necessiten atenció constant i suport durant tota la seva vida.
  • Les intervencions psicosocials basades en evidències, com la teràpia conductual i els programes de capacitació per a les famílies, poden reduir les dificultats de comunicació i comportament social, i tenir un impacte positiu en el benestar i la qualitat de vida de les persones amb TEA i dels qui els cuiden.
  • Les persones amb TEA pateixen estigmatització, discriminació i violacions dels drets humans. El seu accés als serveis i al suport és insuficient a nivell mundial.
  • Les intervencions dirigides a les persones amb TEA han d'acompanyar-se de mesures més generals que facin que els entorns físics, socials i actitudinals siguin més accessibles, inclusius i compassius.

El Joaquim Pañella Baró és conductor de línia del Centre Operatiu d'Horta i el Sebastián Jurado Salazar és responsable de serveis centrals de la direcció de màrqueting. Si és aquest el projecte amb el qual et sents més identificat, vota'l!

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB