Què cal fer davant d’una picada de mosquit
Les picades de mosquit no deixen de ser petites ferides punxants que produeixen aquests insectes i que provoquen dolor, inflamació i envermelliment de la pell. Aquestes picades no són verinoses, però són molestes i poden arribar a transmetre malalties.
Des de l'estiu del 2004, a Catalunya hi ha la presència del mosquit tigre, un insecte originari del sud-est asiàtic amb ratlles blanques al cap, el cos i les potes i molt molest pel nombre tan elevat de picades que causen les femelles. Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana i, per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen. Una altra mesura per evitar les seves picades és tractar d’impedir l'entrada del mosquit a l’interior de les cases instal·lant tela de mosquitera que n'impedeixi el pas a les finestres, portes i altres obertures, portant roba de màniga llarga, pantalons llargs i mitjons així com limitar les activitats a l'exterior en les hores de més activitat del mosquit.
Com hem d'actuar davant la seva picada?
Amb una picada de mosquit tigre cal actuar, en general, com en la resta de picades de mosquits. Cal rentar i desinfectar bé la zona de la picada i tractar-ne els símptomes.
- Renta la zona afectada amb aigua i sabó com més aviat millor.
- En la majoria de casos, les picades es poden tractar a casa fàcilment. Hi ha preparast farmacèutic a base d'amoníac que ajuden a disminuir la picor. També pots optar per productes casolans com el vinagre, l'alcohol de curar o el gel. Recorda que el gel l'has d'aplicar sobre l'àrea de la picada embolicat en un drap.
Però evita:
- Rascar-te o fregar-te la zona afectada; és millor que la remullis en lloc de fregar-la, i eixuga-la.
- Posar saliva o fang a la lesió, ja que pot provocar una infecció.
- Fer torniquets.
- Prendre estimulants, aspirines o qualsevol altre medicament sense prescripció d’un professional de la salut.
Si hi ha dificultats per respirar, inflamació en qualsevol part de la cara, sensació d’opressió a la gola o sensació de debilitat o color blavós, és important que truquis al telèfon d’emergències 112.
Recorda que els productes repel·lents per a la pell no es poden aplicar en infants de menys de dos anys i, sempre que es pugui, també s'han d’evitar en els infants més grans. En general, no s'han d'aplicar a la cara. Quan ja no calgui el repel·lent, cal netejar bé la pell amb aigua i sabó, i també la roba que hagi estat en contacte amb el producte per evitar l'exposició contínua.
Consulta més informació sobre les picades d'insectes.
Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com