Alberto Lorente / Pep Herrero
Alberto Lorente / Pep Herrero

Alberto Lorente, conductor de bus i nedador

COMPROMÈS "Vull que les meves braçades tinguin un sentit" ENTUSIASTA "Cada dia de l'any nedo la platja, independentment de les condicions meteorològiques"

Àngels Rodríguez / 26.09.18 - 08:31h

L’Alberto Lorente Torrado va entrar a treballar a TMB aquest any com a conductor de bus del Centre Operatiu de Negoci de Zona Franca. L’Alberto no és un simple nedador, ell vol que les seves braçades “tinguin un sentit” i s’ha marcat un repte que porta per nom “un reto, una vida”.

I l’has aconseguit avui!! Felicitats! En què ha consistit aquest repte?

El repte ha consistit a nedar aproximadament 6 km, a Las Palmas de Gran Canaria, i he fet un recorregut que ha agafat com a punt d'inici i final el poble de Telde. A 3 km de la costa es troba la plataforma oceànica Plocan, encarregada principalment de l'estudi i conservació de l'ecosistema marí. El repte ha consistit a nedar fins a la plataforma, fer la volta i tornar, però amb una dificultat extra: he nedat lligat de peus amb el plàstic que envolta les llaunes de begudes. La idea ha estat conscienciar la gent de la sensació d'ofec que pateixen peixos, tortugues i diferents espècies marines. També, a part de dur els peus lligats, he arrossegat un illot de plàstic per donar visibilitat als més de vuit milions de residus plàstics que contaminen el nostre ecosistema marí. Aquesta ha estat la meva reivindicació i per això aquesta destinació.

"La idea ha estat conscienciar la gent de la sensació d'ofec que pateixen peixos, tortugues i diferents espècies marines"

Com va sorgir la idea de fer-ho? 

La idea sorgeix un matí mentre entrenava. Em vaig adonar que cada dia la brutícia a les nostres platges és pitjor, tant per fora, amb restes d'envasos que amaga la sorra, com per dins del mar, reposant al fons marí o surant.

Està molt brut, el mar? Creus que les persones estem prou conscienciades de la brutícia que hi ha al mar i a les platges?

Crec que la gent no és conscient d'aquest problema. Et diré només una xifra responent una pregunta: On creus que arriba una llauna que llences? Doncs bé, cada dia a Espanya llencem trenta milions de llaunes, i encara que les dipositéssim correctament, moltes d'aquestes i moltes més arriben als nostres mars i oceans. Un estudi diu que només el 9% es reciclen i que més del 80% arriben a abocadors ambientals, grans illots que naveguen pels oceans. Tenint en compte que una llauna triga entre vuitanta i cent anys a descompondre’s, què estem fent?

Què podem fer per conservar el nostre mar?

Hi ha molts consells per no contaminar tant els mars. Per exemple, utilitzar menys productes plàstics, no llençar brutícia al mar, no comprar productes que afectin la vida marina, participar en campanyes de neteja costanera; no abocar líquids a l'aigua, reduir el consum de CO2; etc.

Tornant al desafiament que acabes de fer, hi havia algun nedador més, implicat en aquest repte?

Carmelo Santana Sánchez, nedador d’aigües obertes resident a les illes Canàries. És expert en llargues travessies i es coneix perfectament els corrents de la zona. Implicat des del principi, ell també vol donar visibilitat a la conservació d'aquella zona.

Com et prepares per a un desafiament així? 

Són moltes hores de preparació física i mental. Sempre intentant compaginar vida laboral, vida familiar, entrenaments... Depèn de la distància del repte, faig més o menys hores d'aigua, gimnàs, etc. Per això és molt important tenir una feina amb flexibilitat.

Fas alguna alimentació especial?

Sí, en proves com la meva, i als reptes d’ultradistància hi ha molts factors que limiten el rendiment: esgotament del glucogen muscular, desequilibri electrolític i factors cardiovasculars. Per això és important fer una dieta equilibrada fixant-me en la correcta mesura de la ingesta de proteïnes, carbohidrats, vitamines..., segons la durada de la prova aquesta mesura varia. I sempre he de buscar un equilibri entre el que necessito i el que cremo.

Aquest any has organitzat i portat a terme dos desafiaments més. Quins han estat?

Vaig fer dues maratons (42km). La primera al mes de febrer en una piscina de 50m de Sevilla. Amb un temps total d’11h22', vaig aconseguir finalitzar-la amb èxit i, el més important, recaptar 2.740 euros per a SEHOP, una fundació per a nens supervivents de càncer. 

La segona marató al mes de juny, unint per mar les poblacions de Roses i Portbou, que va ser la travessia més llarga a nivell nacional. Les condicions meteorològiques em van obligar a retirar-me després de 9h10’de nedar contínuament. Però el més important va ser la recaptació de 1.100 euros per a SAGI-TEA, per poder així organitzar un esplai d'estiu per a aquests nens amb trastorn d'autisme.

"Vaig crear un projecte personal anomenat  #unretounavida, on intento unir dos conceptes bàsics, que són l'esport i la solidaritat"

Quants anys portes fent desafiaments? En què han consistit?

Porto poc temps. Aquest any és quan he decidit donar sentit a les meves braçades. És per això que sota el nom de @elhombredelasaguas vaig crear un projecte personal anomenat  #unretounavida, on intento unir dos conceptes bàsics, que són l'esport i la solidaritat. Amb cada repte em proposo fer o donar facilitats a diferents associacions solidàries sense ànim de lucre.

Des de quant nedes?

De molt petit ja feia competicions amb el CN L'Hospitalet, però mai havia estat tan satisfet com des que les meves braçades tenen un sentit tan bonic com ajudar.

Sé que practiques nedant cada dia de l’any a la platja. No descanses cap dia, encara que estigui nevant?

Intento cada dia acostar-me a la platja i fer una capbussada. Independentment de les condicions meteorològiques. Em poso el neoprè i a l'aigua!!.

Et recolza alguna associació, institució, fundació, etc.?

No em recolza ningú. És veritat que diferents marques de nutrició em proporcionen suplementació com begudes isotòniques, batuts, etc. i d'altres marques alguna cosa de material esportiu, però totes les despeses són meves: viatges, allotjaments, embarcacions, etc., tot el que suposa fer un repte, i t'asseguro que són moltes.

Estàs satisfet amb el que estàs aconseguint?

Estic molt més que satisfet. Veure el ulls de fills i famílies que t'agraeixen les aportacions i valoren l'esforç físic i mental que suposa estar tantes hores dins l'aigua, això no té preu.

Quins són els reptes futurs?

Reptes futurs... Ufff!!, al meu cap hi ha molts reptes que lamentablement, com et deia, sense suport no estan al meu abast econòmicament i queden molt lluny. Per ara tinc al cap preparar les 24h de nedada contínua en una piscina i intentar batre el rècord d'Espanya i les 24h en mar obert, on la nit serà crucial.

 
Un projecte personal #unretounavida / P. Herrero
Un projecte personal #unretounavida / P. Herrero
L'Alberto, conductor de bus del CON de Zona Franca / P. Herrero
L'Alberto, conductor de bus del CON de Zona Franca / P. Herrero

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB