Menjar sa quan es treballa de nit
Quan es treballa de nit és molt important adequar els horaris dels àpats, ja que és clau per mantenir una alimentació saludable. El secret és mantenir els cinc àpats del dia, però repartits en funció de l'horari laboral i no dels hàbits propis d'aquelles persones que treballen de dia.
Per mantenir una alimentació sana si treballes de nit, tens dues opcions. La primera implica prendre un esmorzar lleuger abans d'anar a dormir, quan tornes de la feina, entre les 7 i les 9 del matí. En llevar-te al migdia, cap a les 15 h, pren un esmorzar complet. A les 18 h, el dinar; a les 21 h, el berenar. Pots sopar entre les 24 h i les 2 de la matinada, i pots fer un petit mos, equivalent al berenar, entre les 4 i les 5 de la matinada.
La segona opció que pots posar en pràctica és prendre un esmorzar lleuger abans d'anar a dormir i dinar en llevar-te al migdia. Llavors, a les 19 h o 20 h, correspondria el berenar abans d'anar a la feina. A mitjanit podries sopar, i fer un petit mos a les 4 de la matinada.
En tots dos casos, és important fer un sopar complet i sa durant la jornada laboral. Substituir-lo per un entrepà no és una bona idea, ja que normalment els entrepans no aporten prou vitamines, minerals o fibra.
La millor manera de no caure en mals hàbits d’alimentació ni en la monotonia es planificar bé els àpats. Quan cuinis fes una ració més del necessari i congela-la. Així pots tenir diversos àpats de reserva a la nevera que faran que mai no et quedis sense carmanyola pel sopar i que puguis controlar exactament el que menges i com s'ha cuinat.
És molt important acompanyar aquest canvi d'horaris amb el descans suficient per facilitar l'adaptació.
Si vols saber més coses sobre alimentació saludable, fes clic aquí.
Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com