Carles Salmerón i Bosch / Arxiu Carles Salmerón
Carles Salmerón i Bosch / Arxiu Carles Salmerón

En record de Carles Salmerón, un apassionat del món ferroviari

El 5 d'agost passat moria als 58 anys Carles Salmerón i Bosch (Barcelona, 1956), escriptor, historiador i reconegut expert dels ferrocarrils, que deixa com a principal llegat una extensa obra sobre el patrimoni ferroviari del nostre país.

Redacció / 23.09.15 - 10:53h

Salmerón i Bosch va dedicar la major part de la seva trajectòria professional a la tasca de difusió i salvaguarda del patrimoni i de la història ferroviària, ja fos a través dels seus llibres o bé impulsant iniciatives que fomentessin aquesta preservació, i sempre amb un gran entusiasme i molta il·lusió.

De la seva prolífica obra com a historiador i escriptor podem destacar la seva "Enciclopèdia dels Transports d'Europa" i la col·lecció “Els trens de Catalunya”, amb 21 volums, dos dels quals dedicats exclusivament al Metro de Barcelona, que representa fins al dia d'avui tota una referència per conèixer amb rigor i profunditat el patrimoni ferroviari d’aquest país.

Preservar el llegat històric

La seva tasca el va portar a impulsar l'any 1991 la creació del Museu del Transport de Catalunya, amb seu al paratge del Clot del Moro de Castellar de N'Hug, a la comarca del Berguedà, que gestionaria material històric cedit per les empreses operadores. Aquest havia de vincular-se a una escola taller ocupacional, l'Escola de Restauració de Vehicles Antics de Transport (ERVAT), amb l'objectiu de formar professionals experts en la restauració de vehicles, aprofitant que moltes de les peces que formaven part de la col·lecció necessitaven ser restaurades. Aquestes iniciatives finalment no van quallar i l'any 2006 la Generalitat de Catalunya va clausurar el museu.
 
També va ser membre fundador del Centre d'Estudis dels Ferrocarrils i Secundaris (CEFIS) de la Pobla de Lillet, associació que al seu dia va reivindicar la recuperació del carrilet o tren de via estreta d'aquesta població, conegut com el Tren del Ciment, i origen de la gestació del Museu del Transport.

Aquest esforç promotor no sempre es va veure recompensat com ell volia i li va reportar més d'un disgust, però la gent que el va conèixer sempre el recordarà com una persona a la qual li agradava transmetre els seus coneixements a tothom que li preguntava coses relacionades amb els trens i com un gran apassionat del món ferroviari.

Mostres de reconeixement

Totes les entitats i operadors del món ferroviari han lamentat la prematura mort de Salmerón, tot destacant la seva labor difusora. Com a mostra d'aquest reconeixement es preparen al llarg de la propera tardor diversos actes d'homenatge a la seva figura i a l'extensa obra que deixa. Així avui, dia 23 de setembre, es presenta el llibre Els trens 111, els primers trens d'FGC, escrit amb el seu fill Joan Carles, amb motiu del comiat de les darreres unitats d’aquesta sèrie. L'acte tindrà lloc a l'Espai de la LLum (Estació d'FGC de Pl. Catalunta, accés Balmes - Pelai, de Barcelona) i posteriorment es procedirà al bateig d’una unitat de la sèrie 113 amb el nom de Carles Salmerón.

L'estiu ha fet que la seva desaparició hagi passat més desapercebuda, però amb el retorn a la feina i al nostre dia a dia habitual tots aquells que s'estimen el ferrocarril i el seu patrimoni històric, entre els quals hi ha molts lectors d'Hora Punta, el trobarem a faltar.

Una de les darreres aparicions públiques de Carles Salmerón
Una de les darreres aparicions públiques de Carles Salmerón
Carles Salmerón deixa una obra ingent sobre els ferrocarrils
Carles Salmerón deixa una obra ingent sobre els ferrocarrils
L'escriptor i historiador en una visita d'obres a l'estació Campus Sud L9 / Arxiu Carles Salmerón
L'escriptor i historiador en una visita d'obres a l'estació Campus Sud L9 / Arxiu Carles Salmerón

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Servei
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB