Imatge creativitat gestants / TMB
Imatge creativitat gestants / TMB

TMB es preocupa per la protecció de la maternitat

El Servei de prevenció, amb la col·laboració dels Comitès de seguretat i salut de Metro i de TB, edita un díptic informatiu dirigit a les dones embarassades o en període de lactància per evitar situacions de risc en el període de gestació i lactància.

Albert Piqué - Prevenció Riscos Laborals / 11.11.14 - 15:58h

Cada any una mitjana de 28 dones de les 1.531 que treballen a TMB ─un 19,3% de la plantilla─ notifiquen al Servei de prevenció la seva situació de gestació. D'ençà del 2003 han estat 300, la majoria agents d'atenció al client (216) i conductores d'autobús (64). En tots els casos s'han analitzat les condicions del lloc de treball i el seu entorn, tenint en compte les situacions, tasques, horaris, torn de treball i/o agents que podrien comportar-li un risc durant la gestació i la futura lactància natural, i s'han proposat les mesures preventives necessàries per evitar aquestes possibles situacions de risc.

Alguns dels consells generals per a la gestació són:

  • Seguir una alimentació sana, variada i equilibrada, amb horaris regulars, rica en verdures i fruites, no menjar carn crua i evitar l'excés de greix, beure aigua abundant.
  • No ingerir medicaments tret que estiguin prescrits pel metge.
  • Evitar el consum de tabac, cafeïna, alcohol i drogues.
  • Respectar el temps de descans i son diari, cal dormir 6-8 h al dia.
  • Si es treballa sempre asseguda, cal caminar cada cert temps per afavorir la circulació a les cames. Si el treball és dempeus, cal fer petits descansos.
  • Evitar mantenir postures forçades de forma continuada, així com manipular habitualment càrregues amb un pes superior a 5 kg. Si el pes és entre 5 i 10 kg, fer-ho de forma esporàdica.  No manipular manualment càrregues superiors a 10 kg.
  • Evitar els horaris nocturns, les jornades de treball prolongades o treballar més de cinc jornades seguides, si s'escau.
  • En baixar escales fer-ho agafant el passamà  per evitar caigudes.
  • Seguir la recomanació de les autoritats sanitàries de vacunar-se contra la grip a partir del 2n trimestre.
  • Si es condueix un vehicle particular, col·locar-se bé el cinturó de seguretat (per sota de la panxa), augmentar la distància del seient al volant, descansar sovint i no fer recorreguts llargs. Evitar els desplaçaments amb bicicleta o moto per l'elevat risc que comporten.

El díptic editat pel Servei de prevenció és a disposició de totes les dones que ho requereixin; només cal que es dirigeixin als centres de salut i ho sol·licitin al personal sanitari.

Un treball que ve de lluny

El treball braç a braç del Servei de prevenció amb els Comitès de seguretat i salut ve de lluny i ha permès procurar una protecció adequada a les treballadores embarassades contra possibles exposicions a riscos per a la seva salut.

Cal pensar que l'exposició a agents químics, vibracions, soroll, condicions climàtiques extremes, sobrecàrregues físiques per manipulació de pesos o postures estàtiques i forçades, el treball nocturn i la durada excessiva de la jornada poden ser motiu de risc per a l'embaràs i, per tant, cal en tots els casos valorar aquesta exposició i dur a terme les accions necessàries per prevenir possibles complicacions.

Per tot això, recordem la conveniència que qualsevol treballadora en situació d'embaràs o lactància es posi en contacte amb el personal sanitari del Servei de prevenció.


 

Compartir

Informació relacionada

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB