Ja sabries què fer si algú s'ennuega?
L'ennuegament, que se sol presentar de forma sobtada i inesperada, és la típica situació en què podem quedar-nos bloquejats i, fins i tot, tenir un atac de pànic si no sabem què hem de fer. Encara més si es tracta de nadons o nens petits, especialment vulnerables a aquestes situacions.
Tan important és saber què hem de fer com fer-ho correctament a fi de no fer mal a la persona afectada. Per tant, és important tenir uns coneixements mínims que ens aportaran la seguretat i assossegament necessaris per poder-ho fer correctament.
Quan es tracta d'un ennuegament en nens de més d'un any i persones adultes, ens podem trobar en dues situacions: que es tracti d'una obstrucció parcial (la persona pot parlar i respirar) o d'una obstrucció total. En el primer cas, cal animar la persona a tossir per expulsar allò que l'ennuega, i en cap cas donar-li cops a l'esquena, ja que això pot provocar un moviment que tanqui totalment la via respiratòria. Tampoc s'ha d'intentar treure l’objecte a cegues amb els dits ni amb cap objecte. En els casos en què l'ennuegament és total i la persona mostra signes clars d'ofegament, cal inspeccionar visualment la boca i treure'n qualsevol cos estrany visible. Si la persona està conscient, s'han de donar 5 cops secs seguits amb el palmell de la mà a l'esquena, entre els omòplats. Si això no dóna resultat, s'ha de procedir a realitzar la maniobra de Heimlich, que consisteix a fer 5 compressions abdominals: cal abraçar la persona des de darrere, posar els dos punys sota de l'estèrnum i empènyer-los amb força cap a dins i cap a dalt. Si l'obstrucció no s'ha resolt, cal alternar cinc cops a l'esquena amb cinc compressions abdominals.
Quan ens trobem davant d'un cas d'ennuegament en nadons menors d'un any, cal animar-lo a tossir en cas que es tracti d'una obstrucció parcial i no hi hagi mostres d'ofec i, igual que en el cas dels adults, no donar-li cops a l'esquena ni intentar treure a cegues l'element que obstrueix. Quan l'ennuegament és total, els cops secs a l'esquena s'han de donar de manera diferent a un adult o infant: els cops dorsals es fan entre les escàpules, amb el taló de la mà, mentre se subjecta el nen de bocaterrosa, amb el cap més avall que el tronc, sobre l'avantbraç de la persona que fa la maniobra. Si aquesta maniobra no resol l'obstrucció, s'han de fer 5 compressions toràciques col•locant l'infant en decúbit supí (mirant amunt), amb el cap sempre més avall que el tòrax, sobre l'avantbraç de la persona que fa la maniobra, i es pressiona amb els dits en posició vertical sobre l'estèrnum, en el centre del pit i una mica més avall d'una línia imaginària traçada entre els dos mugrons. Una manera fàcil d'entendre aquests moviments és veient-ne les il•lustracions en aquest enllaç.
Tant en el cas d'adults, com d'infants o lactants, en cas que es trobin inconscients s'ha de trucar al 112 (telèfon d'emergències) i, si teniu coneixements de reanimació cardiopulmonar (RCP), es recomana iniciar les maniobres de reanimació.