Els falsos mites sobre el càncer que has de desterrar
El càncer és, possiblement, la malaltia sobre la qual més mentides circulen a Internet i les xarxes socials.
Qui no ha escoltat parlar, per exemple, de ‘superaliments’ que ho curen tot, de teràpies miraculoses i d’altres moltes idees errònies com ara que les emocions negatives poden ser l’origen d’aquesta malaltia?
El problema dels mites populars és que poden generar falses expectatives o pors sense fonament que, a més de desinformar-nos, posen en risc la nostra salut. Per aquest motiu, des de l’AECC – Catalunya Contra el Càncer et convidem a desterrar per sempre aquestes creences nocives que encara hi ha al voltant del càncer.
“L'estrès i els problemes emocionals causen càncer i/o l'empitjoren”
No. Els estudis que s'han dut a terme per a determinar si existeix connexió directa entre l'estrès i el càncer no han demostrat cap relació entre tots dos. El pronòstic del càncer depèn d'una sèrie de factors com la localització, l'extensió i la velocitat del creixement. També l'estat de salut previ i la resposta de l'organisme al tractament, és a dir, no existeix una relació causa-efecte. El que sí que és cert, és que un estat anímic òptim ajuda a afrontar millor la malaltia i els seus tractaments des del punt de vista psicològic.
“El càncer sempre dol”
Possiblement, no. El càncer no té per què doldre. L'aparició de dolor depèn de la zona en què es localitza el tumor. Però, en qualsevol cas, existeixen gran quantitat d'opcions de tractament contra el dolor que controlen, en un percentatge molt elevat dels casos, les molèsties del pacient.
“Prendre cafè produeix càncer”
Fals. Fa anys un estudi científic va relacionar la ingesta de cafè amb l'augment del risc de patir càncer de pàncrees. No obstant això, múltiples estudis dels últims anys no han trobat cap relació amb el cafè i un augment del risc de patir aquest càncer; fins i tot alguns treballs evidencien beneficis i un possible paper protector enfront del càncer de còlon.
“L'ones electromagnètiques, cables d'alta tensió i telefonia causen càncer”
Fals. Existeixen nombrosos estudis que demostren que no es pot concloure que existeixi una relació.
“Els additius causen càncer”
No. Els additius estan presents en un número molt variat d'aliments, però en quantitats molt petites (segons el reglament existent). Es pot indicar que els additius autoritzats no són perjudicials per a la salut, ja que s'empren a unes dosis en les quals no es produeix cap mena de toxicitat o perill, fins i tot si es consumissin de forma excessiva.
“La quimioteràpia mata el bo i el dolent”
No és cert. La quimioteràpia s'encarrega de destruir les cèl·lules que tenen un creixement anormal o molt ràpid que són les malignes. Però tenim en el nostre organisme cèl·lules que es reprodueixen a un ritme molt ràpid també i que no són canceroses i, amb freqüència es veuen afectades (les cèl·lules de la sang, per exemple). A més, la quimioteràpia pot tenir efectes secundaris que a vegades produeixen limitacions i símptomes limitants i és pel que vam mostrar més malestar.
“El càncer és contagiós”
No, mai. El càncer no és una malaltia infecciosa, per tant, no es pot contagiar d'una persona a una altra. No obstant això, quan es pateixen determinades malalties infeccioses com el virus del papil·loma humà (VPH) o l'hepatitis (provocades per un virus), existeix un major risc de patir alguns càncers.
A més, és important que recordis que el càncer no és una loteria i, en molts casos, es pot prevenir. De fet, fins al 50% dels casos de càncer poden prevenir-se amb hàbits de vida saludables com una dieta equilibrada.