Un mural a l’estació Universitat homenatja les dones de TMB
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, s’ha presentat avui l’obra artística ‘Les dones que ens mouen’, de la muralista Andrea Michaelsson, que romandrà a la columna del vestíbul secundari d’Universitat a l’L2.
Aquest 8M, Dia Internacional de la Dona, TMB ha volgut retre un homenatge a les dones de la plantilla a partir de la presentació d’una intervenció artística. Es tracta del mural ‘Les dones que ens mouen’, de l’artista Andrea Michaelsson, més coneguda com a Btoy.
El mural romandrà a la columna del vestíbul secundari de l’estació Universitat a l’L2. La imatge creada per Michaelsson posa en valor la figura de les dones treballadores de TMB, representant la diversitat de les diferents professions que desenvolupen dins l'organització (conductores, mecàniques, enginyeres, agents d’atenció al client...). Un homenatge a les dones de TMB, en particular, i al paper de les dones, en general, a la societat.
Han acompanyat a l’artista (durant l’acte que s’ha fet a l’estació d’Universitat) el conseller delegat de TMB, Xavier Flores, i Esther Oliva, responsable Centre Operatiu línia 2 de metro, que ha llegit un manifest en representació de les dones que treballen a la companyia.
Les dones ‘mouen’ el transport
Si bé TMB és encara una organització amb una plantilla (d’un total de 8.922 persones) on pesa més la presència d’homes (77,6%) que la de dones (22,4%), en els darrers anys s’ha posat el focus en incrementar la presència femenina en la plantilla i en visibilitzar el talent (i la diversitat de funcions) de les dones que ja hi treballen, en el marc de les polítiques d’igualtat de TMB.
En aquesta línia, s’han portat a terme accions destacades com les dues convocatòries per ampliar la borsa actual de conductors i conductores dels autobusos de TMB amb una reserva de quota per a dones (el segon procés, en curs en aquests moments). També s’ha fet treball cap enfora (des del TMB Educa i, sovint, comptant amb la complicitat d’altres empreses i institucions) per, per exemple, difondre el concepte STEM i impulsar les vocacions femenines científiques i tècniques.
A banda d’altres acciones transversals per lluitar contra la violència de gènere i la creació d’espais segurs a les xarxes de transport. Aquí hi destaca la vigilància mitjançant càmeres a les xarxes (embarcada i en estacions a metro i dins la flota de bus). També altres projecte com els agents violeta o els punts lila.
I si les dones són part essencial per moure el transport, també són la majoria entre el passatge a les xarxes de metro i bus de TMB (68% a bus i 60% a metro segons l’Estudi de Percepció del Client de l’any 2023).
Si voleu saber més de l’artista que ha creat ‘Les dones que ens mouen’, la trobareu al seu perfil a xarxes socials.