Alcohol / COIB
Alcohol / COIB

Evita l'impacte dels excessos d’alcohol sobre la salut

Qui no ha sentit dir mai que consumir vi té aspectes beneficiosos per a la salut, sobretot per al cor? Es tracta d'una afirmació falsa. 

Servei de Prevenció en col·laboració amb el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona / 03.12.18 - 08:09h

El consum d'alcohol, fins i tot en nivells moderats, s'associa a un increment del risc de danys cerebrals i de deteriorament cognitiu, com han demostrat diversos estudis científics avalats per organitzacions de salutSegons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en l'actualitat no es coneix un límit exacte per establir en quina quantitat aquest consum no perjudica la salut. Per tant, en qualsevol circumstància, com menys quantitat d'alcohol, millor! 

L'alcohol és la substància tòxica més consumida al nostre país i més acceptada socialment. Segons publica l'Informe Mundial de Situació sobre Alcohol i Salut 2018 de l'OMS, cada any moren 3,3 milions de persones a conseqüència dels efectes de l'alcohol sobre la salut.

I és que són molts els riscos que el consum d'alcohol elevat comporta per a un mateix i les persones del voltant, tant a nivell de salut com de seguretat. D’una banda, afecta molts aspectes de la vida familiar i social de les persones: perjudica la vida familiar, les amistats, la feina, els estudis, les oportunitats laborals i l'economia. De l'altra, l'excés d'alcohol també té múltiples conseqüències per a la salut física de les persones: perjudica el fetge i el pàncrees, causa irritació de la mucosa gàstrica i úlceres d'estómac, desnutrició i trastorns al sistema nerviós, pot augmentar la probabilitat de tenir lesions a causa d'una menor percepció del risc, agreujar problemes físics, psíquics i socials, etc. A més, pels mecanismes de tolerància i neuroadaptació cerebral, aquest consum pot arribar a crear dependència de l'alcohol.

A la nostra empresa posem a l'abast dels treballadors amb trastorns de dependència un programa d'ajuda, suport i tractament, amb enfocament multidisciplinari —mèdic, psicològic i social— al qual poden acollir-se de forma voluntària, amb total garantia de confidencialitat, a fi de poder trobar solució a la seva afectació, així com als problemes que se'n deriven, tant familiars com socials o laborals. Si t'interessa realitzar una consulta sobre el programa d'ajuda als trastorns de dependència, adreça't a la treballadora social (extensió 87466) o als centres de salut de l'empresa.

No està permès el consum d'alcohol en cap de les dependències de l'empresa així com conduir vehicles de transport, portar vehicles o manipular maquinària o eines perilloses  (P 773  Programa de prevenció de lesions per accident de treball relacionades amb el consum d’alcohol, drogues (substàncies psicoactives) i/o medicaments abans o durant la jornada de treball a Ferrocarril Metropolità de Barcelona, SA).

Determinats medicaments poden influir en l'atenció, concentració i capacitat de resposta, tot disminuint-la. L'alcohol potencia aquests efectes i és per això que caldrà reduir-ne el consum.

 En el cas de les dones gestants, l'abstinència ha de ser total, ja que el consum, fins i tot en quantitats mínimes, pot causar la síndrome alcohòlica fetal i un part prematur, i per tant, afectar el desenvolupament del nadó. 

Per un estil de vida saludable amb benestar físic i mental, opta per practicar exercici físic i seguir una dieta equilibrada.

Sabies que segons dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, 1 de cada 4 joves d'entre 14 i 18 anys s'ha emborratxat en els últims 30 dies? En menors de 16 anys, no es recomana el consum d'alcohol en cap quantitat. 

Vols saber-ne més? Consulta més informació sobre el consum d’alcohol.

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

Des del Servei de Prevenció-Medicina del treball, col·laborem cada any amb l’Agència de la Salut Pública en les activitats i publicacions per a la promoció de la salut.

http://drogues.gencat.cat/ca/ciutadania/menys_es_millor/

 
 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB