La COP21, una oportunitat per al transport públic
La cimera organitzada per l'ONU a París ha despertat renovades expectatives sobre la possibilitat d'un compromís efectiu dels governs de les grans potències per adoptar mesures eficaces de contenció de l'escalfament global.
Del 30 de novembre a l'11 de desembre, París és la seu de la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP21 / CMP11). Aquesta és una trobada crucial, ja que hauria de donar lloc a un nou acord internacional sobre el clima. Les negociacions a la COP21 tindran una gran influència en el futur del nostre planeta.
Si té èxit, aquesta reunió històrica hauria d'establir un acord climàtic universal jurídicament vinculant després de més de 20 anys de negociacions (20 COPs), amb l'objectiu de mantenir l'escalfament global per sota de 2 °C.
Entre les estratègies possibles de lluita contra el canvi climàtic, destaca el paper del transport públic com a arma contra la proliferació de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, fet que ha motivat la presència activa de l'Associació Internacional del Transport Públic (UITP) en els preparatius i el desenvolupament de la conferència.
Els beneficis ambientals del transport públic, segons destaca la UITP, provenen concretament del canvi modal, ja que les emissions per passatger transportat són sempre inferiors a les que provoca el trànsit privat; de la menor utilització del sòl en les àrees denses servides pel transport col·lectiu, i per la disminució de la congestió que es constata en les rutes servides pel transport ecoeficient.
Ja fa temps que la UITP i els seus membres, entre els quals TMB, han assumit un camí de lideratge en la lluita contra el canvi climàtic, amb iniciatives com la promoció dels sistemes de transport d'emissió zero. Per això Alain Flausch, secretari general de la UITP, no ha dubtat a afirmar que "els governs del món necessitaran el transport públic per complir les promeses que surtin de la COP21".
Presència de Barcelona a la cimera
També la ciutat de Barcelona s'ha implicat en el desenvolupament de la conferència. Aquest cap de setmana una delegació de l'Ajuntament encapçalada per l'alcaldessa, Ada Colau, ha participat en diverses reunions, taules rodones i visites per fer palès el compromís ciutadà en la lluita contra el canvi climàtic.
Dissabte, Ada Colau va exposar als líders locals d'arreu del món l'aposta per un canvi estructural de model que hauria de passar per la proximitat, les energies renovables i els recursos locals, com a pas previ per a un canvi d’hàbits de consum, de mobilitat i de producció. En el marc del Compromís pel Clima, sorgit de la Xarxa Barcelona +Sostenible, de la qual forma part TMB, la ciutat s’ha proposat, en l'horitzó 2030, la reducció d’un 40% de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle respecte dels valors del 2005, i també un increment d’1 metre quadrat de verd urbà per cada habitant actual, “cosa que suposarà una ciutat més habitable, més fresca i amb millor qualitat de l’aire, i per tant, amb millor qualitat de vida per als seus ciutadans”.