La salut comença en tu mateix
La salut comença en tu mateix

La salut comença en tu mateix (2)

Tothom és conscient, amb més o menys intensitat, que la bona alimentació, l'exercici físic i una actitud positiva són elements bàsics per gaudir d'un estil de vida saludable. Però hi ha moltes altres coses que cal tenir en compte i que, sens dubte, aporten tranquil·litat i seguretat a la persona.

Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona / 12.06.15 - 08:05h

És un bon moment, doncs, de fer la llista del que cal fer al llarg de l'any pel nostre propi benestar.

No fumar. No fumar aporta molts beneficis, especialment en la disminució de malalties respiratòries cròniques i el càncer de pulmó. És important que si no es pot deixar l'hàbit, no es fumi en presència de persones no fumadores.

Mantenir un pes adequat.  L'alimentació saludable i l'activitat física recomanada faciliten el manteniment del pes adequat, que tendeix a augmentar en l'etapa adulta per l'alentiment del metabolisme quan la persona està en una situació de normalitat (sense estrès i sense fer exercici). Si en vols saber més, fes clic aquí.

Protegir-se de la radiació solar. La protecció del sol amb roba i productes específics, així com evitar l'exposició solar excessiva, ajuden a prevenir el càncer de pell. Les persones que tinguin tendència a cremar-se pel sol han de prendre mesures actives, com l'ús de cremes solars amb factor de protecció alt.

Mantenir relacions sexuals segures.  Fer servir mètodes de barrera en les relacions sexuals per evitar la transmissió de malalties sexuals com l'herpes genital o infeccions pel virus de l'hepatitis o del VIH.

Realitzar les proves de prevenció o cribratge de càncer a l'abast. Aquests programes tenen com a objectiu prevenir el desenvolupament de molts càncers o augmentar la probabilitat de curar-los perquè els detecten de manera precoç. Els més habituals són el de càncer de cèrvix per mitjà d'una citologia per a dones a partir dels 25 anys, el de càncer de mama per mitjà d'una mamografia per a dones a partir dels 50 anys i el de càncer de colon i recte per a homes i dones de més de 50 anys. Per aquest últim contacta amb el Servei de Prevenció, tel. 88077.

Complir amb la vacunació establerta per a cada grup d'edat. En l'àmbit mundial, per a la població adulta de 19 a 64 anys el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) recomana les següents vacunes: tètanus, diftèria, tos ferina, virus del papil·loma humà, xarampió, parotiditis, rubèola, varicel·la, grip, antipneumococ, hepatitis A i B, antimeningococ i herpes zòster. Cal recordar també que si teniu previst fer un viatge, convé consultar quines són obligades i recomanades en els diferents països. Si vols saber més coses sobre les vacunacions, fes clic aquí.

Fer-se revisions periòdiques. Prevenir i detectar problemes de dentició, pèrdua d'agudesa visual i auditiva, especialment en persones de més de 50 anys. Fes clic aquí per conèixer com l'aparença física i el funcionament del cos evolucionen en l'edat adulta.

Exercitar les capacitats mentals. Mantenir-se actiu intel·lectualment ajudarà a prevenir els efectes que per falta d'ús es produeixen en les capacitats intel·lectuals en les persones en l'etapa adulta. La lectura i les tasques educatives són les activitats més indicades per exercitar la ment.

Aquest és un text adaptat de la plataforma infermeravirtual.com

 

 

 

 

 

 

Compartir

Informació relacionada

Seccions
Institucions
Conceptes
Anys

GenTMBapp

Club GENTMB

Club GenTMB