L’Ebola, què cal saber-ne
Les darreres setmanes, l’epidèmia del virus de l’Ebola que s’està vivint a l’Àfrica Occidental ha centrat l’atenció internacional. Més a prop, el cas de l’auxiliar d’infermeria de Madrid ens ha posat en estat d’alerta. Tot i que de moment no hi ha hagut cap cas a Barcelona, atesa la preocupació que pot generar, hem demanat al servei de prevenció de l’empresa que ens ajudi a conèixer la malaltia.
El virus de l’Ebola pertany a un grup de virus coneguts com els filovirus, que generalment només tenen com a hoste els animals, i es creu que la transmissió d'aquests virus als éssers humans és incidental. Segurament el brot de l’Àfrica Occidental es va originar amb la mossegada d’un ratpenat a una persona, que d’aquesta manera es va convertir en la font de contagi.
Segons els experts, el virus de l’Ebola, a diferència de la grip comuna, no es pot transmetre per la disseminació de gotetes expel·lides amb la tos o els esternuts, sinó per contacte directe amb sang, fluids o teixits d’animals infectats o del cos. És a dir, requereix un contacte estret amb els fluids infectats.
Un cop s’ha contret el virus, els símptomes tarden de 7 a 9 dies a manifestar-se. Normalment són febre, fatiga, maldecap i dolors musculars. A partir d’aquest moment, el pacient pot transmetre la infecció. Cuidar una persona amb la malaltia i no prendre les precaucions adequades de protecció de barrera i altres comportaments com ara seguir tradicions que inclouen la neteja dels cossos abans de l’enterrament es consideren possibles riscos d’exposició.
La transmissió de persona a persona només s’ha produït en els contactes molt propers i en casos de treballadors de la salut. No s’ha produït cap transmissió de persona a persona fora d’aquests límits, és a dir, en la comunitat en general.
El control de la propagació de la malaltia de l’Ebola continua sent principalment un problema de salut pública que les autoritats estan abordant. A TMB, el servei de prevenció està en contacte diari amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per fer un seguiment estret de les indicacions de l’Agència de Salut Pública. També s’han elaborat diversos documents amb recomanacions per a la prevenció de la infecció. De moment, únicament per al personal sanitari en contacte amb casos confirmats o sospitosos, i el Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries informa, diàriament les xarxes d’alertes de la situació del brot.
L’Agència de Salut Pública ha creat un comitè de seguiment d’anàlisi de l’Ebola, que té com a objectiu el seguiment i l’avaluació de totes les mesures i intervencions que s’han posat en marxa per fer front a un possible cas al país, i establir un únic canal de comunicació per poder enviar missatges clars a tots els professionals. En cas que hi hagi qualsevol canvi en els protocols d’actuació preventiva, el servei de prevenció de TMB traslladarà les instruccions a la direcció de l’empresa i als representants legals dels treballadors.
Per gaudir de bona salut cal tenir un bona higiene personal, rentar-se les mans, cobrir-se la boca en estossegar, seguir una dieta adient i descansar prou, així el sistema immune es mantindrà fort. Durant la temporada de refredats i grip cal redoblar els esforços, i valorar la possibilitat de vacunar-se contra la grip. Actualment estem duent a terme la campanya de vacunació antigripal fins al 5 de desembre als centres sanitaris de TMB.
Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb el Servei de Prevenció ( previsalut@tmb.cat) o consultar l’Agència de Salut Pública de Catalunya